Tündértánc – Nővarázs

2020.09.12. 12:47

Mókás produkcióval bővült a Fővárosi Nagycirkusz műsora

A produkcióban menhelyről mentett cicák mutatják be tudásukat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Anton_Ilchenko

Egy mókás macskaprodukcióval bővült a Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc – Nővarázs című műsora, amiben menhelyről mentett cicák mutatják be tudásukat. A produkció és a macskák tulajdonosa a magyar Dobos cirkuszi dinasztiából származó Horváth Fatime.

Patyolattisztaság van a cicák kocsijában. A fellépéseken kívül mindennapi rutin náluk a hőmérőzés, az etetés és a rendszeres puszilgatás.

„Az édesanyám ágán cirkuszdinasztiából származom, és én is ebben nőttem fel” – mesélte a Borsnak az 53 éves Horváth Fa­time, aki Svédországban látott először orosz cirkuszi cicaprodukciót. Akkor már biztos volt benne, hogy ez az ő életében is fontos szerepet fog játszani.

„Negyvenéves voltam, amikor elszakadt az Achillesem, és akkor elkezdtem cicázni. Rájöttem arra, hogy a legokosabbak és a legbátrabbak a fekete-fehér fiúk. Egy kis virsliért vagy párizsiért mindenre kaphatók. Figyeltem a netes hirdetéseket, hogy hol vannak menhelyre szánt macskák, amiket előtte elajándékozásra felajánlanak, és befogadtam őket. Most a legfiatalabb három és fél hónapos. Minden cica nagyon ügyes, de nem mindegyik akar mindent megcsinálni. Volt olyan cicám, amelyik a porond helyett inkább dorombolt és hízelgett. Őt elajándékoztam egy barátnőmnek, aki me­sélte, hogy a netes oktatás alatt a gyereke mellett állandóan bukfencezett és ezzel szórakoztatta a többi lurkót” – mondta Fatime.

A cicák nemcsak a karikákon ugrálnak át, de felmásznak a gazdi nyakába is, sőt ha kedvük tartja, kimennek a nézők közé is egy kis simogatásért. Arra kell csak vigyázni, hogy a nagyobb zajtól megszeppennek. Olyankor a gazdi oltalmát keresik.

„Norvégiában, amikor még csak két éve foglalkoztunk cicákkal, Pusza megijedt valamitől, és kiszaladt a cirkuszból. Mi minden nap máshol léptünk fel. Hiába kerestük, nem került elő, és tovább kellett mennünk. Egy hét múlva hatvan kilométerrel arrébb, éjszaka hallottam a nyávogását. Benéztem a lakókocsi alá, és ott volt. Nem tudjuk, hogyan került oda, de másnap már fellépett velünk. Ő azóta jutalom nélkül, barátságból is mindent megcsinál a manézsban” – mondta Fatime.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!