Járvány

2020.12.23. 17:00

A virtuális térben adták át az idei Magyar Nyelvőr Díjakat

Olyan szakemberek kapják, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért és megőrzéséért.

Budapest, 2020. december 16. A Duna Médiaszolgáltató által 2019-ben alapított Tõkéczki László-díjjal idén kitüntetett Grétsy László nyelvész, a nyelvmûvelés kiemelkedõ alakja, az Álljunk meg egy szóra! egykori mûsorvezetõje az elismeréssel budapesti otthonában 2020. november 23-án. Online ünnepi mûsorban adta át a közmédia legrangosabb díjait Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a díjakat alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. MTI/Cseke Csilla

Forrás: MTI

Fotó: Cseke Csilla

Ebben az évben a virtuális térben adták át a Magyar Nyelvőr Díjakat: az elismerést Grétsy László professzor; Heltainé Nagy Erzsébet, a Nyelvtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a Károli Gáspár Református Egyetem docense; valamint Ördög-Gyárfás Lajos, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének alapító tagja vehette át.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány minden évben karácsony előtt adja át a rangos elismerést az Országházban olyan hazai és határon túli pedagógusoknak, nyelvészeknek, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért és megőrzésért – olvasható a tájékoztatóban.

A pandémia miatt idén virtuális térben zajlott ünnepségen Keszi István, a Magyar Nyelvőr Alapítvány alapítói képviselője azt hangsúlyozta, hogy a pandémia sok mindent elvett, de közben adott is. Példaként említette a virtuális retorikai versenyt, amely a járvány miatt nehéz helyzetbe került külhoni és anyaországi magyarokat tízmillió forintnyi adománnyal segítette.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára hangsúlyozta: a magyar nyelv az, ami minket összeköt és magyar emberré tesz. A magyarság egésze közös örökségként viszi magával a magyar nyelvet, és ezért a szép magyar nyelv az, amelyben a jövő Magyarországa rejtőzik – emelte ki az államtitkár.

Heltainé Nagy Erzsébet a díj átvételekor tanári fordulatokkal, íróktól, költőktől idézve beszélt a magyar nyelvről, majd emlékeztetett arra, hogy volt, amikor a nemzeti függetlenségünk egyetlen fellegvára maradt a magyar nyelv.

Grétsy László azt emelte ki, hogy a Magyar Nyelvőr Díj nagyban hozzájárul a magyar nyelvműveléssel kapcsolatos erőfeszítések elismeréséhez.

Ördög-Gyárfás Lajos az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének alapító tagja pedig azt mondta, hogy a nyelvet, mint a kulturális népi hagyományaink egyikét mutatják be a szövetség tízezreket is megmozgató rendezvényein.

Borítókép: Grétsy László nyelvész, a nyelvművelés kiemelkedő alakja, az Álljunk meg egy szóra! egykori műsorvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!