kétszáz új dallal

2020.12.08. 22:15

Több mint hetven év után új énekeskönyve lesz a reformátusoknak

Az új énekeskönyv formája és szerkezete, valamint egyes énekek szövege is változni fog.

Hetvenkét év elteltével új énekeskönyve lesz a magyar reformátusoknak. A tíz év alatt megújított énekeskönyv nyolcvan százalékban fogja tartalmazni az előző, azaz az 1948-as énekanyagot, körülbelül ötven ének marad ki, és kétszáz új kerül bele – ismertette a Reformátusok Lapjának adott interjújában Bódiss Tamás, a Magyarországi Református Egyház énekügyi előadója.

Bódiss Tamás felidézte:

a balatonszárszói zsinat még 2009-ben határozott a református énekeskönyv megújításáról,

így a döntés után több mint harminc ember közreműködésével vette kezdetét a tíz éven át tartó munka. Annak érdekében, hogy felkeltsék az érdeklődést az új énekeskönyv iránt, időközben kiadásra került két előkészítő füzet is, ami után számos fontos visszajelzés érkezett a készítők felé.

A Zsinati Egyházzenei Iroda vezetője a megújult református énekeskönyvvel kapcsolatban elmondta:

az új törzsanyag hatszázhatvanhét éneket tartalmaz,

amelynek felosztása három fő egység köré rendeződik: a Zsoltárok címet kapta az első rész, amelyben a százötven genfi zsoltár, valamint további zsoltár-dicséretek kerültek be, a második egység a Dicséretek címet viseli, amelyben az egyházi év tematikái szerint több mint háromszázötven ének található, a harmadik résznek pedig a Bibliaköri énekek nevet adták, amelyben az elsősorban hétközi alkalmakon énekelhető százegy ének szerepel – magyarázta Bódiss Tamás, aki arról is szólt, hogy

néhány ének szövegén is minimális változtatásokat hajtottak végre, mivel egyik-másik éneknek annyira archaikus a fordulata, hogy napjainkban már nem egyszerű megérteni,

továbbá arra is figyeltek, hogy a dallam tökéletesen illeszkedjen a szöveghez.

A további változtatásokat ismertetve elmondta: a megújult énekeskönyvben immár a Himnusz és Szózat is megszámozva a törzsanyag része lett, továbbá a Kárpát-medencei magyar református közösség összefogó éneke, a Magyar ének, valamint egy hetven imádságból álló gyűjtemény is bekerült a könyvbe.

A Magyarországi Református Egyház énekügyi előadója arról is beszámolt, hogy

a tördelt és kottaképpel ellátott törzsanyagra szinte már csak az utolsó simítások várnak, utána pedig a nyomdai munka is kezdetét veheti.

Az elkészült kiadványt legkorábban jövő tavasszal lehet kézbe venni, amely kényelmi és praktikai szempontokból szinte biztosan sokkal keskenyebb formátumú lesz, mint a korábbiak. Az énekeskönyv online verziója minden bizonnyal hamarabb elérhetővé válik, mint a nyomtatott kiadás, így a Református.hu felületén, de akár a Magyar Református Egyház hivatalos mobiltelefon-alkalmazásába, a Bibliaappba is bekerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!