tudomány

2020.12.10. 17:00

Tonk Mártont választották a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorává

A munkát azt követően kezdheti el, hogy választott tisztségében a román Oktatásügyi Minisztérium is megerősíti.

Tonk Mártont választották a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorává az egyetem oktatói és diákképviselői – közölte csütörtökön a tanintézet.

A 47 éves filozófiatörténész professzor 2006 óta főállású oktatója az egyetemnek, korábban a kolozsvári kart és az egyetem döntéshozó szervét, a szenátust vezette. Tonk Márton egyedüli jelölt volt a tisztségre, és a szavazatok csaknem 96 százalékát szerezte meg. Az egyetemi választásokon a szavazati joggal rendelkező tanárok és diákképviselők 80,55 százaléka vett részt.

Tonk Márton azt követően kezdheti el a rektori munkát, hogy választott tisztségében a román Oktatásügyi Minisztérium is megerősíti.

A magyar állam anyagi támogatásával működő, Romániában azonban magánegyetemként bejegyzett Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001-ben kezdte meg működését, első rektora a most rektorrá választott Tonk Márton édesapja, néhai Tonk Sándor történész volt.

A mostani választásokat azért írták ki, mert hamarosan lejár Dávid László rektor második mandátuma.

Borítókép: maszol.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!