Szuperdöntő

2020.12.18. 23:17

Véget ért a Virtuózok, ők lettek a nemzetközi évad győztesei

Péntek este a szuperdöntővel ért véget a Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutató hatodik, V4 + Közös nyelven beszélünk elnevezésű évada, amelyet a Duna Televízióban és az M5 csatorna műsorán láthattak a nézők.

A Virtuózok első nemzetközi évadának győztese Rozsonits Ildikó (14, zongora), Dawid Siwiecki (14, harmonika), Ajna Marosz (13, furulya), Vuk Vukaljovic (15, gitár) és Martin Sulc (18, harmonika).

A szervezők közlése szerint a versenyzők díjainak és különdíjainak összértéke elérte a bruttó 100 ezer eurót, amelyet a Magyar Nemzeti Bank ajánlott fel.

Az idei műsorfolyam a visegrádi négyek Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország mellett Szerbia tehetségeit mutatta be. A résztvevő országokban a helyi válogatókból kerültek ki azok a 6-19 év közötti tehetségek, akik bekerültek a nemzetközi műsorba. A elődöntőkön a nemzetközi zsűri országonként 2-2 versenyző juttatott be a pénteki fináléba, ahol országonként egy győztest hirdettek közölték a szervezők pénteken.

A zsűribe minden résztvevő ország egy-egy elismert szakmai tudású tagot delegált, ezen felül világsztárok szerepeltek szuperzsűritagként vagy vendégfellépőként. Így került be egy-egy epizódba Gabriel Prokofiev zeneszerző, Makszim Vengerov hegedűművész, Coco König színésznő, Plácido Domingo operaénekes és Lang Lang világhírű kínai zongoraművész.

A műsor házigazdája Thomas Gottschalk német showman és Ida Nowakowska lengyel műsorvezető volt.

A műsorsorozat zenéjét Ifjabb Plácido Domingo szerezte, melyet a Budafoki Dohnányi Zenekar adott elő a szerző édesapja vezényletével.

A szervezők összegzése szerint hetekig tartó nagyszabású műsorfolyam után ért véget a Virtuózok V4+ Közös nyelven zenélünk komolyzenei tehetségkutató, amely mind az öt ország televízióban sikerrel futott.

A megújult műsorformátum igen pozitív visszajelzéseket kapott itthon és külföldön, szakmai lapoktól és a közönségtől egyaránt, a lengyel TVP Kultura például megötszörözte átlagos nézettségi mutatóit a műsor közvetítései alatt.

A közlemény szerint Peller Mariann producer a műsor utolsó adása után úgy nyilatkozott, hogy a sikeres és példátlan nemzetközi összefogás azt bizonyítja, van igény a nemzeteket összekötő kultúrára és szeretné folytatni a műsorsorozatot más országok bevonásával is. A Virtuózok iránt több ország tévétársasága is érdeklődik Dél-Amerikától Ázsiáig.

A nemzetközi összefogásban megvalósult műsort a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Minden eddigi adás visszanézhető több nyelven a Virtuózok YouTube csatornáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!