online

2021.02.09. 14:47

Perényi Miklós csellóművésszel adnak koncertet a Nemzeti Filharmonikusok

Az esten Mihály András Csellóversenye és Robert Schumann II. (C-dúr) szimfóniája hangzik el Kelemen Barnabás vezényletével.

Budapest, 2014. december 15. Az idén Nemzet Mûvésze díjjal kitüntetett Perényi Miklós kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkamûvész, a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem tanára órát ad a Zeneakadémián, Budapesten 2014. december 10-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Perényi Miklós csellóművész közreműködésével ad online hangversenyt csütörtökön a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Zeneakadémiáról.

A zenekar keddi közleménye szerint az esten Mihály András Csellóversenye és Robert Schumann II. (C-dúr) szimfóniája hangzik el Kelemen Barnabás vezényletével. A hangverseny díjtalanul megtekinthető a Zeneakadémia honlapján, Facebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján.

Mihály András az 1940-es években vonósnégyesével Bartók és a bécsi iskola mestereinek megismertetését tekintette fő feladatának,

1946-48-ban az Állami Operaház szóló csellistája volt. Ezzel a zenei háttérrel, biztos hangszerismerettel írta meg 1953-ban életműve reprezentatív darabját, a háromtételes Csellóversenyt, amelyért 1955-ben Kossuth-díjat kapott.

Az est szólistája Perényi Miklós, aki huszonnégy évesen lemezfelvételt készített a műből.

Robert Schumann 1845-46-ban, élete válságos időszakában írta II. szimfóniáját, amelynek ellenpontos szerkesztése az ezidő tájt tanulmányozott nagy előd, Bach zenéjének megismerésével magyarázható.

Borítókép: Perényi Miklós kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!