remekmű

2021.03.27. 10:49

Új otthonra lelt a genti szárnyasoltár

A genti Szent Bávó-székesegyház 30 millió eurós felújítása után a képzőművészet kedvelők új, tágasabb helyen tekinthetik meg a katedrális híres korai reneszánsz szárnyasoltárát.

A picture taken on January 24, 2020 shows the 15th-century Ghent Altarpiece with the central tableau 'The Adoration of the Mystic Lamb' (1432) by the brothers and Flemish artists Hubert van Eyck and Jan van Eyck during the opening of the exhibition called 'The Return of the Lamb' at the St Bavo's Cathedral in Ghent, Belgium. - The central tableau of the 15th century Ghent Altarpiece -- a panel known as the Adoration of the Mystic Lamb -- has emerged refreshed from a three-year refurbishment. It has been an object of veneration for the Catholic faithful of Flanders since 1432, and is a landmark of world art history visited by tens of thousands every year. The Altarpiece can be visited from January 24 at the Cathedral in Ghent. (Photo by DIRK WAEM / Belga / AFP) / Belgium OUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Dirk Waem

A Van Eyck fivérek festette remekművet, amely maga is restauráláson esett át, áthelyezték a székesegyház Oltáriszentség kápolnájába. Az új elrendezést csütörtökön avatta fel a flamand miniszterelnök és Gent püspöke – adta hírül a BBC News honlapja.

A bárány imádása című, 4 és fél méter széles, 3 és fél méter magas 12 táblaképből álló poliptichon új üvegvitrint kapott megfelelő klimatikus viszonyokkal. Egy új látogatói központot is kialakítottak, amelynek megnyitóját a 2020-as Jan van Eyck-év ünnepi eseményeihez időzítették, ám a koronavírus járvány miatt elhalasztották.

A szárnyasoltárt 2012 és 2019 között restaurálták, hogy elkészüljön a Jan van Eyck-emlékévre. Az első négy évben a sokszányú oltár külső táblaképeit restaurálták, amelyeken az Angyali üdvözlet jelenete, próféták és a megrendelők, Vyd Jodocus előkelő genti polgár és neje, Burlut Lisbet portréi láthatók, majd a belső és a középső képeket.

A 12 táblaképből nyolcnak mind a két oldala festett, ami lehetővé teszi, hogy az oltárt összecsukják, illetve szétnyissák.

Borítókép: az oltár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!