Járvány

2021.04.14. 13:48

A járvány ihlette alkotásokat mutatnak be a berlini magyar kulturális intézetben

Az intézet a pandémia első hullámainak idején kifejlesztett megoldásokat alkalmazva ismét a berlini történelmi belváros múzeumi negyedénél álló neo-Bauhaus épületét használja közvetítő felületként.

A koronavírus-világjárvány hatására készített alkotásokat mutatnak be fertőzésbiztos megoldásokkal a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

Az intézet a pandémia első hullámainak idején kifejlesztett megoldásokat alkalmazva ismét a berlini történelmi belváros múzeumi negyedénél álló neo-Bauhaus épületét használja közvetítő felületként, hogy a járványügyi zárlat közben is működhessék.

Tavaszi projektjei közül több éppen a világjárványra reflektál. Nagytermének negyven négyzetméteres panorámaablakára vetítve magyarországi videóművészek alkotásaiból és a berlin-kreuzbergi MOMENTUM Worldwide nemzetközi kortárs művészeti galéria COVIDecameron című gyűjteményéből összeállított válogatást mutat be.

A magyar és a berlini nemzetközi videóművészeti színtér így a CHB Fassadenkino (homlokzatmozi) elnevezésű sorozat révén a galériák világából kilépve, közterületen mutatkozhat be. A magyarul Nyitnikék néven futó program május végéig tart, minden héten péntektől vasárnapig este nyolctól tíz óráig. Minden héten más-más műveket mutatnak be, többek közt Komoróczky Tamástól és a MAP Office nevű duótól, azaz Laurent Gutierreztől és Valerie Portafaix-től.

Szintén tavaszra készültek el a CHB Sounds of home (az otthon hangjai) nevű projektjének első hanginstallációi. Az anyag alapja egy tavalyi, az első hullám idején kiadott felhívás, amelyben az intézet azt kérte, hogy a világ minden tájáról minél többen készítsenek és küldjenek el Berlinbe felvételeket a vírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozások miatt változó mindennapi környezet hanghatásairól, a járvány hangzásvilágáról. Az alkotásokból szerkesztett többcsatornás közös kompozícióhoz nappaliszobává alakították az épület földszinti nagytermét, amelyet hatalmas üvegfal választ el az utcától, a hangtáj-kompozíció pedig hangfalak révén az épületen kívül is hallható. Így a teljes installáció hozzáférhető biztonságos, koronavírus-kompatibilis módon.

„Kinyissunk? Ne nyissunk ki? Hogy nyissunk ki?” – érzékeltette az intézet dilemmáit Nagy Márta, a CHB igazgatója az MTI-nek nyilatkozva. A járványhelyzetre szabott megoldások révén „üzenjük, hogy jelen vagyunk, hogy ebben a nehéz időszakban is tudunk valós térben és időben magyar kultúrát kínálni” – emelte ki a szakember.

Hozzátette, hogy kialakítottak egy virtuális kiállítóteret is, a CHB360 nevű online galériát, amelynek április végéig látogatható új kiállítása a témájával kötődik Berlinhez, ahol ugyancsak nagy hagyománya van a graffiti műfajának. A kiállítás ugyanis Lugosi Lugo László fotóin keresztül Budapesten megörökített graffitiket mutat be, Lugo: Archeológia. Graffiti. Budapest címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!