hagyományok

2021.06.09. 09:56

Az elmúlt száz év viselettörténetéről nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen

A társadalom és a szokások átalakulásával a ruhák jellemzői is sokat változtak.

Sepsiszentgyörgy, 2021. május 16. Gyerekek népviseletben a magyar állami támogatással megújult sepsiszentgyörgyi vártemplom ünnepi istentisztelettel egybekötött felszentelésén 2021. május 16-án. MTI/Kátai Edit

Fotó: Kátai Edit

Több mint kéttucatnyi férfi és női ruha szemlélteti a 20. század öltözködésének változásait a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum következő, Ó!divat címmel nyíló időszaki kiállításán.

Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus a tárlat keddi sajtóbejárásán elmondta, a kiállításon az érdeklődők megismerhetik, miként változott a divat az elmúlt száz esztendőben, és ez hogyan jelent meg a mindennapi viseletben.

A kiállítás a vásárhelyi közgyűjtemény néprajzi kollekciójából válogatott anyaga bemutatja az elmúlt évszázad változásait. A múzeum emeleti termeiben évtizedről-évtizedre egy-egy női- vagy férfi-, gyerekruha szemlélteti a jellemző öltözeteket – kiegészítve számtalan alsó- és hálóneművel -, de a látogatók ipar- és üzlettörténeti áttekintést is kaphatnak, valamint ruhaterveket és archív fényképeket is megtekinthetnek, továbbá korabeli divatlapokat is fellapozhatnak.

A kiállítás kurátora kiemelte, hogy a múlt század elején elsősorban a társadalmi hovatartozás határozta meg a ruházatot, hiszen az egyfajta jelrendszerként is funkcionált. Ez az idő múltával fokozatosan visszaszorult, egyre kevésbé jelenik meg a ruházatban, hogy viselője milyen foglalkozású, korú vagy vallású, s nem feltétlenül tükrözi anyagi helyzetét sem.

A társadalom és a szokások átalakulásával a ruhák jellemzői is sokat változtak, az első világháború idején mind fontosabbá vált, hogy a nők hétköznapi viselete kényelmes legyen, lehetővé tegye a munkavégzést – közölte a szakember.

A nyugati trendek – még ha kicsi késéssel – megjelentek a hódmezővásárhelyiek viseletében, ez alól egyedül az 1950-es évek jelentett kivételt, amikor a diktatúra szigora és uniformizálási törekvése a ruházkodásban is éreztette hatását – mondta Terendi Viktória.

A kiállítás csütörtökön a Bessenyei színkör divatbemutatójával nyílik és egészen augusztus végéig látogatható.

Borítókép: illusztráció / Gyerekek népviseletben a magyar állami támogatással megújult sepsiszentgyörgyi vártemplom ünnepi istentisztelettel egybekötött felszentelésén 2021. május 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!