SzentendREstart

2021.06.04. 15:40

Számos programmal nyitnak Szentendre kulturális intézményei

Kertmozival, városismereti és gasztrosétával, opera-, világzenei és jazzkoncerttel, múzeumi bringatúrával, olvasósarok megnyitóval, vásárokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel és számos egyéb programmal nyitják meg kapuikat vasárnapig Szentendre kulturális intézményei.

A SzentendREstart elnevezéssel meghirdetett programsorozat szervezői a Szentendrei Kulturális Központ, a Barlang, a P'Art Mozi, a Szentendrei Skanzen, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a szentendrei TDM és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

A nyár folyamán heti kétszer lesz filmvetítés a Dunaparti Művelődési Ház mediterrán hangulatú kertjében. A Barlang a kertmozin kívül koncertekkel, táncházakkal is várja a látogatókat az év folyamán – közölték a szervezők.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár pénteken családi délutánt tart az épület előtti téren: papírszínház mesét, társasjátékozást, kézműveskedést, majd szombaton – a könyvtár névadójának emléket állítva – megnyílik a Hamvas Béla bútoraival berendezett Hamvas Olvasósarok is.

A Szentendrei Szabadtéri Múzeum, a Skanzen már fogad látogatókat. A Határtalan Skanzen bringatúrák programsorozat másfél órás, tematizált, vezetett biciklis túrák során mutatja be a múzeumot a regisztrált látogatóknak, szombaton és vasárnap pedig kurátori tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők az Amikor minden más lett – élet a nagy háború alatt és után című időszaki kiállításában.

A MANK-ÚjMűhely Galériában vasárnap délelőtt a Kalandozás Pemzlivel című foglalkozáson alkothatnak a gyerekek, családok, majd délután pedig Keserü Ilona festőművész Jelmeztervek, szitanyomatok és rajzok Szentendréről, a 20. századból című kiállításában tartanak tárlatvezetést.

A szentendrei P'Art Mozi két filmvetítéssel ünnepli vasárnap az újranyitást: egy 2021-es-es természetfilmmel, melyben a magyarországi vizek történetét mutatják be és a Fellini – a lélek festője című, olasz-francia-belga dokumentumfilmmel.

A Szentendrei Kulturális Központ a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége országos nyitókoncert-sorozatához csatlakozva, vasárnap a MűvészetMalomban tartja meg SzentendREstart koncertjét. Az opera, világzenei és jazzkoncerten Szentendrén és a Dunakanyarban élő kiváló művészek lépnek fel: Fischl Mónika és Molnár Levente operaénekes, az Ötödik Évszak zenekar, Szvorák Katalin népdalénekes, a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann.

A Szentendrei TDM vezetett városismereti sétái Szentendrét mint a festők, a művészek városának sajátosságait mutatják be, a gasztroséták során pedig Dunához kötődő desszerteket ismerhetik és kóstolhatják meg az érdeklődők. A séták mellett a TDM két vásárt is szervez június első hétvégéjére: a belvárosi sétálóutcában a Dumtsa Forgatagot, a hagyományos, szombati Bükkös-parti piacon pedig antik és lakossági bolhapiacot, kézművesvásárt és művésztalálkozóval egybekötött kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!