Olimpia 2020

2021.07.20. 15:11

Interaktív olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Millenáris parkban

Bármely nagy ország büszke lenne erre a teljesítményre, a 177 olimpiai aranyéremre – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a budapesti Millenáris parkban látható interaktív olimpiatörténeti kiállítás megnyitóján.

Budapest, 2021. július 20. Benedek Gábor olimpiai bajnok magyar öttusázó, a magyar öttusasport elsõ világbajnoka (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Világraszóló bajnokaink - 177 mesés gyõzelem címû interaktív olimpiatörténeti kiállítás megnyitóján a Millenáris Parkban 2021. július 20-án. A kiállítás az eddigi magyar ötkarikás gyõzelmeknek állít emléket. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Világraszóló bajnokaink – 177 mesés győzelem című interaktív olimpiatörténeti kiállítás az eddigi magyar ötkarikás győzelmeknek állít emléket.

A miniszter, aki a kiállítás fővédnöke, felidézte, hogy gyermekkorának meghatározó élménye volt a sport. Különösen a páros éveket várta izgalommal, amikor az olimpiákat, valamint közte a labdarúgó-világbajnokságokat rendezték. Hozzátette: ezúttal viszont a koronavírus-járvány miatt páratlan évben izgulhatunk a tokiói olimpián a magyar sportolókért. Gulyás Gergely felidézett néhány számára kedves olimpiai győzelmet: Gyurta Dániel, Kovács Ágnes és a férfi vízilabdacsapat sikerét.

A miniszter ezt követően virágcsokorral köszöntötte a legidősebb olimpiai bajnokot, a január 9-én századik életévét betöltő Keleti Ágnes ötszörös ötkarikás aranyérmes tornászt, akit vastaps fogadott.

Dankó Virág, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a huszadik születésnapját ünneplő Millenáris parkban létrejött kiállítás köszönet azoknak a bajnokoknak, akik teljesítménye nélkül nem valósulhatott volna meg ez a tárlat.

Schmidt Gábor, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke,

a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a kiállított ereklyék közül kiemelt egyet, amely őt a legjobban megérinti: Kolonics György kenuját.

A népszerű „Koló” tizenhárom éve, a 2008-as olimpiára készülve hunyt el edzés közben.

A kiállításon a 305 ereklye között van Kemény Dénes vízilabda szövetségi kapitány három inge, amelyekben a győzelmeket ünnepelve a megnyert döntőket követően játékosaival a vízbe ugrott, valamint Mező Ferenc szellemi olimpiai aranyérmét hozó eredeti kézirata 1928-ból vagy Ónodi Henrietta saját tervezésű dressze, amelyben aranyérmes tornagyakorlatát bemutatta.

Dobor Dezső, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának titkára, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: az ereklyék több mint száz személytől és intézménytől származnak, fél év alatt 25 településen gyűjtötték őket össze.

– Büszke vagyok arra, hogy

az ünnepélyes megnyitóra elfogadta a meghívást a legidősebb élő olimpiai bajnok, valamint a legidősebb férfi aranyérmes is,

a 95 éves, Németországban élő Benedek Gábor – közölte.

A megjelent mások mellett Balczó András, Gedó György, Hammerl László, Berki Krisztián, Varga János, Borkai Zsolt, Kőbán Rita, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Tatai Tibor, Szentmihályi Antal, Török Ferenc, Rejtő Ildikó, Sákovicsné Dömölky Lídia, Risztov Éva és Vörös Zsuzsanna.

A kiállítás október 10-ig látogatható.

Borítókép: Benedek Gábor (balra) olimpiai bajnok magyar öttusázó, a magyar öttusasport első világbajnoka és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az olimpiatörténeti kiállítás megnyitóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!