A tánc szerelmeseinek

2021.08.30. 10:39

Lenyűgöző produkciókkal készül a XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Jubileumi gálák, szabadtéri előadások és filmbemutatók is várják a látogatókat.

Forrás: Pixabay

A tánctalálkozót szeptember 17. és 21. között rendezik meg. A programsorozatot a hatvanéves Pécsi Balett jubileumi estje nyitja. Ennek keretében a táncosok a Pécsi Nemzeti Színházban adják elő Az iszonyat balladája című, Szokolay Sándor zeneművére készült ikonikus darabot, amelyet az évforduló tiszteletére Vincze Balázs művészeti vezető ötletére teljesen új koncepcióval, Zachár Lóránd koreográfiájával és Kozarics Viktor jelmezeivel állítanak színpadra. Az 1960-ban alapított Pécsi Balett Magyarország első modern balett-társulata volt.

A gála második részében mutatják be az ünnepre készített, Több mint balett című dokumentumfilmet, amelyben a társulat jelenének és múltjának meghatározó alakjai, táncművészek, alkotók, munkatársak, vezetők és alapító tagok szólalnak meg. Szeptember 18-án pedig a Vihar című előadásával lép fel a Kulcsár Noémi Tellabor. A GG Tánc Eger továbbá a Roberto Galvan Beethoven V. című egyfelvonásosát hozza el az alkalomra. Este a Pécsi Balett tagjaiból álló PB2Company egy kortárs előadással, a Breakout című projekttel debütál.

Színvonalas műsorkínálat a tánctalálkozó minden napján

Szeptember 19-én a Szegedi Kortárs Balett érkezik a Blue-val, majd a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Budapest Táncszínház Jiri Pokorny Egyszer visszatérsz című koreográfiájával. Szeptember 20-án először a Bozsik Yvette Társulat mutatja be a Nyaralás című előadást, majd az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat Szabó Lőrinc verseinek inspirációjára készült Te meg a világ című koreográfiáját. Szeptember 21-én a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című nagyszabású táncszínjátékot mutatja be a találkozó záró előadásaként.

A nagyszínházi előadások mellett szakmai programokkal, többek között vetítésekkel és tánctörténeti órákkal, valamint könyvbemutatóval várják az érdeklődőket a pécsi Színház téren lévő Trezor Rendezvényházban.

Előzetes regisztrációval, ingyenesen lesz megtekinthető a PR-Evolution, a Badora Dance Company, a Duda Éva Társulat, a FrenÁk Társulat és a Feledi Project előadása.

A szabadtéri programok keretében továbbá látható lesz Lőrinc Katalin és Lőrinszky Attila, az Idéző 1.84 Kortárs Néptánc Társulat és a Vasas Művek, valamint fellépnek a Pécsi Művészeti Gimnázium növendékei, a pécsi táncegyüttesek és tánciskolák diákjai is.

A rendezvény programjaira már megkezdődött a jegyértékesítés a Pécsi Nemzeti Színházban és a találkozó honlapján.

A fesztivál szakmai együttműködő partnere idén először a Nemzeti Táncszínház lesz. A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó pedig a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!