Karádi-díj

2021.08.15. 16:00

Új cirkuszművészeti díjjal ismerik el a legjobb magyar artistákat

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által létrehozott elismerésre öt művészt jelöltek.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által alapított új díjat Karádi Béla végakaratának megfelelően az év kiemelkedő artistájának nyújtják át 2021. augusztus 22-én. A Kristóf Krisztán, Kőműves Tibor, Richter Flórián, Simet László és Fekete Péter által alkotott nomináló zsűri a kiválasztásnál nemcsak az idei évben végzett kiemelkedő művészi munkát vette figyelembe, hanem a zsánerszámok kidolgozásánál a kreativitást, az újszerű alkotói értéket, valamint a példaértű közösségi és magánéletet is.

A díjazott személyéről a magyar artistaszakma dönt. Az öt legtöbb jelölést kapó artistaművészre a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kibocsátott Cirkuszművészeti Szakmai Kártya birtokosai szavazhatnak online, a Fővárosi Nagycirkusz honlapján elhelyezett szavazólapon 2021. augusztus 20-ig.

A díjazottnak az ünnepi gálaelőadás keretében akasztják a nyakába a Karádi-díjat, amelyet az erről készült fotóval együtt a Fővárosi Nagycirkuszban állítanak ki. A díjazott tulajdonába a medál és díszoklevél kerül.

A Karádi-díj nomináltjai

Dittmar Laido – zsonglőr

Dittmar Laido többgenerációs magyar-orosz artista családba született, így már hatéves korában közönség elé állt. Mivel zsonglőr nem volt a családban, autodidakta módon tanulta a zsánert, majd Moszkvában, a Nikulin Cirkusz vendégeként a tanulás mellett rengeteg inspirációt is merített. Laido több világrekordot is megdöntött 10 és 11 karikával. Fellépett többek között Tokióban, a floridai Circus Sarasotában, Los Angelesben, Miamiban, New Yorkban, Tokióban, Vancouverben, Montrealban, Olaszországban, Németországban, Londonban és Dubaiban. Gyakorlásról szóló 2015-ben megjelent könyvének szisztémáját több száz zsonglőr követi, valamint 2019 óta a kölni Cirkusz Iskola és Artista Centrum is tankönyvként kezeli. 2017-ben megkapta a Porond Ifjú Csillaga-díjat, majd leszerződött a világhírű Cirque du Soleil társulathoz, ahol az elmúlt három évét töltötte. A „Corteo” című műsor első magyar zsonglőreként bejárta egész Észak-Amerikát és Európát. A Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsorában debütált az új szólószáma, amelyben szakított a tradíciókkal, és az újcirkuszi vonalat megragadva egy zsonglőr álmát láthattuk megvalósulni a színpadon.

Donnert Kathy – lábzsonglőr

Donnert Kathy édesapja a világhírű tigrisidomár Donnert Károly volt, akit artistaművészként és emberileg is nagyra tartanak a cirkusz világában. „Nagyon büszke vagyok rá! A szüleim által tigrisek mellett nőttem fel, ami számomra teljesen normális volt. Furcsa módon mégsem az idomítást választottam, hanem apukám édesanyja után a lábzsonglőrködést, amelyhez a technikai tudást volt férjemnek, Nereus Lajosnak köszönhetem.” Kathy húsz éven át járta ezzel a számmal a világot, neves varietékben és óceánjárókon lépett fel. 2012-ben Porond Ifjú Csillaga-díjjal tüntették ki. Egy franciaországi szerződés során ismerte meg jelenlegi férjét, Marcello Giurintanót, akinek köszönhetően elsajátította a görkorcsolya zsáner rejtelmeit. Közös számukkal szerepeltek többek között a Croatia’s Got Talentben és olyan rangos varieték színpadain, mint a

berlini Wintergarten Varieté, a frankfurti Tigerpalast Varieté, vagy a hamburgi Hansa-Theater Varieté.

Füzy Anita (Silver Power) – erőemelő

Füzy Anita szertornászként kezdte a pályáját, majd a Baross Imre Artistaképző Intézetben tanult tovább. Anita hét évig volt a Donnert zsonglőr-lovasakrobata csoport tagja, majd levegőkarika-, kötél- és tissue számokkal lépett fel. Férjével, Kranitz Krisztiánnal 2006-ban szerettek egymásba és közös erőemelő produkciót hoztak létre Silver Power néven. 2009-ben a saint-paul-les-dax-i Cirkuszi Művészek Nemzetközi Fesztiválján első helyezést értek el. 2010-ben ismét Franciaországban, a Cap Dumont-i Fesztiválon harmadik helyezettek lettek. 2016-ban a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a bronzérem mellett két különdíjjal jutalmazták őket. 2019-ben a Minszki Nemzetközi Cirkuszfesztiválon szintén különdíjat kaptak, Magyarországon pedig Hortobágyi Károly-díjjal ismerték el munkásságukat. Magas színvonalú erőemelő produkciójuknak külön mondanivalót ad a nemek közötti különbség: a nyers erő és a mozdulatok finomságának keveredése formálja egyedivé előadásmódjukat. Szobrokat testesítenek meg, amik életre kelnek, miközben megjelenítik a férfi és nő közötti kapcsolatot. Füzy Anita és Kranitz Krisztián az évek során több önálló artista produkciót és rövidebb műsort alkottak meg, valamint ők rendezték az Eötvös Susy Cirkusz jubileumi műsorát és a Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsorsorozatát.

Nagy Ferenc (Rolling Wheel) – röhnrád

Németh Zsófia és Nagy Ferenc a Baross Imre Artistaképző Intézetben találkozott, ahol 2008-ban végeztek röhnrád szakon. Ezután vette kezdetét varázslatos utazásuk, Európa, majd később a világ különböző színpadain, cirkuszaiban léptek fel. Részt vettek a 2008-as Wiesbadeni Nemzetközi Ifjúsági Cirkuszfesztiválon és a Dax-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, a 2012-es Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, az ukrajnai Golden Trick of Kobzovon, és megmérettettek a Spanyolországban megrendezett 7th International Circusfestival of Albacetén. Utóbbiról egy Ezüst-díjjal tértek haza. A duó a Németországban népszerű zsánert a cirkusz világán keresztül megismerve, a sportág hagyományaitól elrugaszkodva sajátította el, így a megszokottól eltérő funkciókkal és dinamikával ruházták fel ezt a különleges rekvizitet. Nagy Ferencet munkásságáért

2014-ben Porond Ifjú Csillaga-díjjal tüntették ki.

Richter Kevin (Richter Kevin Csoport) – lovasakrobata

A világhírű Richter cirkuszi dinasztia tagját, Richter Kevint már egyévesen bevitte édesapja lóháton a manézsba. Első fellépésére ötévesen került sor, amikor a saját pónijaival hajtott fogatból a királykisasszonynak öltözött húga, Angelina integetett a közönségnek. Később, folytatva a családi hagyományt, csatlakozott a lovasakrobata csoporthoz. Édesanyja térdsérülése után egyik napról a másikra átvette a Magyar lovas posta című számot, amit 2018-ban a Fővárosi Nagycirkusz közönsége is megcsodálhatott. A húsz lóval bemutatott egyedülálló produkcióval Guinness-rekord született, majd egy évvel később a Richter Flórián Cirkuszban megdöntötte a saját rekordját. A lovas számok mellett csoportjával létrehozott egy ugródeszka számot is, amellyel Arany Elefánt-díjat nyertek az idei Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

A nagy érdeklődésre tekintettel augusztus 22. után még egy hétig látható a Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsora, szeptember közepétől pedig Szinergiák címmel a társművészeteké a porond; a cirkuszművészet mellé a klasszikus zene, a tánc és a színház érkezik egy-egy napra a cirkuszba.

A névadó

Karádi Béla a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője volt 1965-től 1982-ig, kiemelkedő érdemei voltak az 1971-ben újjáépített Fővárosi Nagycirkusz újraindulásában. Karádi Béla 2016. május 25-én hunyt el, örökös nélkül. Végrendeletében arról rendelkezett, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a ráeső örökségből díjat alapítson.

Karádi Béla hagyatékából hozták létre a év legkiemelkedőbb artistájának járó elismerést
Fotó: Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!