Nemzetközi mustra

2021.09.25. 07:05

Számos magyar alkotás kápráztatja el a közönséget a Filmtettfeszten

Többek között Enyedi Ildikó új filmjét, A feleségem történetét láthatják az érdeklődők.

Tucatnyi új magyar játékfilm szerepel a 21. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle programjában. Az alkotásokat, amelyek között több erdélyi vonatkozású mű is látható lesz, Kolozsváron és további 14 erdélyi városban fogják vetíteni. A két hét múlva rajtoló szemle a helyszínek többségén október 6. és 10. között zajlik. Temesváron viszont október 15. és 16. között lesznek programok.

A rendezvény nyitófilmje a Lőrincz Nándor és Nagy Bálint rendezésében megvalósult Legjobb tudomásom szerint című párkapcsolati dráma, amelynek két főszerepét Hámori Gabriella és Bodolai Balázs alakítja. Ezenkívül több helyszínen vetítik Felméri Cecília kolozsvári rendező első egész estés alkotását, a Spirált, valamint Hajdu Szabolcs részben erdélyi helyszíneken forgatott filmantológiáját, a Békeidőt.

A fesztivál repertoárjába két magyar vonatkozású dokumentumfilm, a kolozsvári Maksay Ágnes rendezésében leforgatott Lángolj és világíts!, valamint Nagy Viktor Oszkár csángó témájú portréfilmje, a Tündérország – Ferenc útja is bekerült.

A dokumentumfilmes műsort a Filmgalopp nevű versenyszekció is erősíti, amelyhez kapcsolódóan idén hét erdélyi dokumentumfilm mutatkozik be.

Kevesebb mint három hónappal a cannes-i bemutató után a kolozsvári és a csíkszeredai nézőkhöz is eljut Enyedi Ildikó legújabb filmje, A feleségem története. Az alkotás Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított és irodalmi Nobel-díjra felterjesztett regényének mozgóképes adaptációja. A magyar-német-olasz koprodukcióban francia részvétellel készült alkotást román felirattal és magyar szinkronnal nézheti meg az erdélyi közönség.

A filmszemle műsorát műfaji sokszínűség jellemzi.

A közönség megtekintheti továbbá Szabó István Zárójelentés című filmjét, illetve Magyarország idei Oscar-díjra javasolt alkotását, Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című drámáját. Ezenkívül Nagy Dénes rendezésében a Természetes fény történelmi filmet, Bergendy Péter Post Mortem című alkotását, Badits Ákos Űrpiknikjét, valamint több romantikus vígjátékot, Lakos Nóra Hab, Varsics Péter Így vagy tökéletes, Orosz Dénes Seveled, valamint Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című alkotását láthatja a közönség.

A programot nemzetközi fesztiválokon díjazott magyar rövidfilmek, legendás klasszikusok és gyerekvetítések egészítik ki.

A Filmtettfeszt központi helyszíne Kolozsvár, a további helyszínek között Arad, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Kovászna, Marosvásárhely, Nagyszalonta, Nagyszeben, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szamosújvár, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely és Temesvár szerepel.

További részletek a fesztivál honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!