Hátborzongatóan gyönyörű

2021.10.06. 17:57

Egyedülálló előadással, Az iszonyat balladájával készülnek a balettművészek (videó)

A korábban nagy sikerű darab a hatalom, az elnyomás, a szabadságvágy és a remény vezérszavai mentén épül fel.

Forrás: Facebook / Pécsi Balett

Fotó: Juhász Éva

Budapesten is előadja a 60 éves Pécsi Balett az először 60 éve bemutatott Az iszonyat balladája című, Szokolay Sándor zeneművére készült ikonikus alkotást szerdán este a Nemzeti Táncszínházban.

Vincze Balázs művészeti vezető ötletére a darab teljesen új koncepció mentén, Zachár Lóránd koreográfiája alapján készült az eredeti zenére. Az előadást jelenlegi formájában először szeptember 17-én állították színpadra a Pécsi Nemzeti Színház színpadán. A produkció óriási sikert aratott, illetve különösen nagy hatással volt a társulat egykori tagjaira, akik maguk is táncoltak a darabban 60 évvel ezelőtt.

Szokolay Sándor örök érvényű kompozíciója hátborzongatóan erős hídként köti össze a múltat és a jelent.

Zachár friss koncepciója, Kozarics Viktor jelmezei, valamint a látvány és a zene harmonikus összjátéka alkotják meg Az iszonyat balladája 21. századi változatát. A művet a budapesti jubileumi est első részeként láthatják szerdán este hét órától a Nemzeti Táncszínházban.

A második részben a jubileum alkalmából készített, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült Több mint balett című dokumentumfilm debütál Budapesten. Az alkotás megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait, a táncművészeket, az alkotókat, a munkatársakat, a vezetőket és az alapító tagokat is. A filmből továbbá megismerheti a közönség azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami. Mellékszálként pedig öt fiatal táncos mindennapjait mutatják be a felvételek. Az ő történetükön keresztül nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerhet a közönség.

Az iszonyat balladája című produkcióval kapcsolatban további részletek a Pécsi Balett honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!