Alakváltás

2021.10.15. 10:25

Nemes Csaba festőművész munkáiból nyílt kiállítás Pécsen

Alakváltás címmel Nemes Csaba festőművész több mint harminc éve alakuló életművét bemutató kiállítás nyílt a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában csütörtökön – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A főként kortárs alkotók műveit bemutató galéria üzemeltetője, a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nkft. közleménye szerint a tárlat csaknem száz művön keresztül mutatja be, hogy Nemes Csaba művészete milyen sokféle formát, témát ölelt fel az elmúlt évtizedekben.

Nemes Csaba fotó alapú mediális műveinek karaktere a rendszerváltás utáni Magyarország világában gyökerezik, amikor átalakuló politikai élet, társadalom és gazdaság jellemezte a magyarok életét

– írták. E korszak egzisztenciális dilemmái a művész festményein is visszatükröződtek, és témát adtak különböző sorozatainak.

A kiállítás magját két, az 1990-es évekre visszavezethető gondolatkör határozza meg. Az egyik, hogy az egyén miként találja meg azokat a fogódzókat, amelyekhez a személyiségét, a pályáját kötheti. Nemes Csaba számára ennek alapját az az új világ jelentette, amelyben Magyarországon megélhette a rendszerváltozás embere az információ, az utazás és a gazdálkodás szabadságát. A másik ilyen gondolatkör az „alakváltozás”, amelyet az elmúlt évtizedekben életkörnyezetük megítélésében megéltek az emberek. Ezek a fogalmak és több szempontú értelmezéseik határozzák meg Nemes Csaba festészetét, és ezt mutatja be a kiállítás anyaga – áll a közleményben.

„A modernizmus formái, a hatvanas években generációjának öröksége, a hétköznapi városi környezet és az attól elrugaszkodott absztrakt kompozíciók festészetének visszatérő elemei, amelyek folyamatosan szembesítik a nézőt a múlt és a jelen összefüggéseivel és párhuzamaival”

– jellemezték a kommünikében Nemes Csaba munkásságát.

A tárlat az alkotásokon keresztül „egy összetett, sokrétegű tükröt tart a közel- és távolabbi múlt történéseit megélt nézőnek”, továbbá a „festészet nyelvén utalásokkal, jelképekkel és képi kommentárokkal” segíti a nézőt az identitáskeresésben, az őt körülvevő világ megértésében – fogalmaztak.

A kiállítás – amelyről bővebb tájékoztatás az m21.pecsigaleriak.hu címen olvasható – november 28-áig látható a pécsi kultnegyed galériájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!