Liszt Születésnapi Fesztivál

2021.10.07. 08:26

Születésnapi rendezvényekkel tiszteleg alapítója előtt a Zeneakadémia

Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából nagyszabású programsorozatot szervez a Zeneakadémia október 9. és 22. között, Liszt Születésnapi Fesztivál elnevezéssel.

Budapest, 2018. október 19. A Zeneakadémia megújult orgonája a hangszert bemutató sajtótájékoztatón a Zeneakadémia nagytermében 2018. október 19-én. Az 1907-ben épült Voit-orgona rekonstrukciója 800 millió forintos állami támogatásból valósult meg. A hangszer október 22-én, az intézményalapító Liszt Ferenc születésnapján rendezendõ ünnepélyes koncerten szólal meg újra. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az első napon a Régi Zeneakadémián az Auer Trió ad matinékoncertet Schubert, Smetana és Liszt műveivel, este pedig Muza Rubackyté litván zongoraművésznő tart lemezbemutató hangversenyt – közölte az intézmény.

Másnap a Zeneakadémia főépületének Átriumában Liszt Dante-élményeit tükröző plakátkiállítás nyílik 18 órakor – az itáliai költő-író idén 700 éve született -, amelyet irodalmi-zenei program követ a szomszédos Solti teremben Jászberényi Gábor színművész és Kiss Péter zongoraművész előadásában.

A Liszt Múzeum gondozásában több érdekességet kínálnak: október 13-án mutatják be az intézmény állományába újonnan bekerült autográf dokumentumok angol nyelvű albumát, a mesterrel kapcsolatos legfrissebb kutatásokat pedig két tematikát átölelő – egy magyar és egy nemzetközi – zenetudományi konferencia ismerteti.

Október 18-19-én Liszt és magyarországi kapcsolatai, valamint a 19. század második felének magyar zenetörténeti eseményei állnak fókuszban. Az angol nyelvű, október 21-22-ei ülésnapokon a külföldi Liszt-kutatás kiválóságai számolnak be legfrissebb kutatásaik eredményeiről, köztük Kenneth Hamilton, aki Liszt-lemezbemutató koncertet is ad.

A múzeum jelenlegi, Vendégségben Liszt Ferenc Sugár úti otthonában című időszaki kiállítása Schöck Atala, Tatai Nóra és Szabó Ferenc János historikus koncertjével kapcsolódik a fesztiválhoz október 19-én.

Október 15-16-án első alkalommal hangzik el Liszt összes szimfonikus költeménye a szerző saját négykezes átiratában: Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművész-házaspár évek óta készül arra, hogy ezt a kivételes koncertsorozatot ajánlja Liszt emlékének, egykori otthona mellett. Szintén különleges zenei élményt ígér Ránki Fülöp Liszt és Saint-Saëns műveiből összeállított zongoraestje.

A fenti események többsége a Liszt Ünnep részeként a Müpával közösen megvalósított program, támogatói pedig Liszt Ünnep mellett az olaszországi Albanói Liszt Fesztivál, Litvánia Nagykövetsége és Terézváros Önkormányzata.

A Zeneakadémia fesztiválját a hagyományosan Liszt születésnapján, október 22-én megrendezendő koncert zárja a Nagyteremben, ezúttal a Cziffra György Emlékévvel együttműködésben. A Kossuth-díjas Balázs János zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, valamint a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara az együttes művészeti vezetője, Takács-Nagy Gábor vezényletével a 100 született Cziffra György 1956. október 22-i, nagy visszhangot kiváltott estjét idézi meg. A műsor középpontjában most is, ahogy 65 évvel ezelőtt, Bartók 2. Zongoraversenye áll, amely előtt Liszt Ferenc 3. Magyar rapszódiájával a Zeneakadémia első elnökére és névadójára emlékeznek az ünneplők, majd Brahms 2. szimfóniája zárja a koncert műsorát.

Borítókép: a Zeneakadémia megújult orgonája a hangszert bemutató sajtótájékoztatón a Zeneakadémia nagytermében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!