Ünnepélyes átadás

2021.10.11. 18:00

Visszanyerte régi pompáját, várja a hívőket a református templom

A felújítás részeként egyebek mellett kicserélték a padlót, fűtést építettek ki és elvégezték a teljes külső homlokzatfelújítást is.

Páty, 2021. október 10. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a felújított pátyi református templom avatásán 2021. október 10-én. A 120 millió forintos felújítást a kormány 73,5 millió, az önkormányzat 16 millió forinttal támogatta. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Hálaadó istentisztelet keretében adták át vasárnap a felújított pátyi református templomot. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az átadáson kiemelte, nagy szükség van az ilyen építkezésekre, hiszen nemcsak az adott közösségnek fontosak, hanem az egész nemzetnek és az egész kereszténységnek.

Az államtitkár továbbá hangsúlyozta, a református közösség az elmúlt hetekben több örömteli esemény részese is lehetett. Ezek között említette az óvodaátadást és az óvodaépítés indítását is.

Soltész Miklós beszélt arról is, hogy a keresztény egyházak visszavonulása, meghátrálása világszerte, így Európában is térvesztést és a templomok kiürülését jelenti.

A nagy kérdés, leszünk-e annyian keresztény felekezetben élő hívő emberek, akik az értéket megőrizzük és továbbadjuk, mert a templomok még sokáig fognak állni, de megtölteni hittel az egyes ember felelőssége – fogalmazott.

Hozzátette, hogy amikor a kormány támogatja a keresztény felekezeteket, fontos az épületek, például templomaik, iskoláik, óvodáik és szociális intézményeik megújítása és megszépítése, de ha lelkileg a közösség nem tölti meg ezeket, akkor szerinte Nyugat-Európa teljesen lecsúszó egyházai közé jutunk.

Az 1783-ban épült pátyi református templom több lépcsőben újult meg az elmúlt években. A 120 millió forintos felújítást a kormány 73,5 millió forinttal, az önkormányzat 16 millió forinttal támogatta, a gyülekezet pedig 30 millió forint saját forrással járult hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!