Hatalmas elismerés

2021.11.22. 14:50

Átnyújtotta a Pro Cultura Hungarica díjat Kásler Miklós

A díjazott egész életével, pályafutásával méltónak bizonyult a magyar zenei tradíciókhoz, amely sokat adott a világ zeneirodalmának.

Pro Cultura Hungarica díjat vett át Frankl Péter Londonban élő nemzetközi hírű zongoraművész hétfőn Budapesten. Az elismerést Kásler Miklós, Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere nyújtotta át az Emmi épületében.

Kásler Miklós a díjátadón hangsúlyozta, emelkedett érzés azokat a művészeket köszönteni, akik Magyarországon nőttek fel, a magyar kultúra gyökereiből táplálkoztak, majd eljutottak a nagyvilágba, hozzátettek értékeket az egész emberiség kultúrájához, egyúttal terjesztették a magyar nemzet, kultúra, zeneművészet jó hírét. Hozzátette, a díjazott egész életével, pályafutásával méltónak bizonyult a magyar zenei tradíciókhoz, amely mások mellett Liszt Ferencet, Kodály Zoltánt vagy Bartók Bélát adta a világ zeneirodalmának.

Az indoklás szerint Frankl Péter zongoraművész páratlanul gazdag életművével jelentősen hozzájárult nemzetközi zenekultúránk mélyebb megismertetéséhez a világban.

A világjáró művész hangversenyeivel, mesterkurzusaival és zenei felvételeivel jelentősen hozzájárult hazánk jó hírnevének öregbítéséhez a komolyzenei életben.

Világéletemben arra törekedtem külföldön, hogy a magyar kultúrát terjesszem. Leginkább arra vagyok büszke, hogy Bartók műveit, mindhárom zongoraversenyét világszerte nagyzenekarokkal, híres karmesterekkel, köztük sok magyarral adhattam elő – mondta a zongoraművész.

Frankl Péter továbbá Dohnányi, Kodály, Szöllősy András és Kurtág György műveit is népszerűsítette, lemezre vette. A művész elmondta, hálás, hogy Magyarország törekvéseit elismerte, korábban tiszti- és középkereszttel, valamint Liszt-díjjal.

A Pro Cultura Hungarica díj a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek kulturális kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett magyar és külföldi állampolgárok részére adományozható.

A zongoraművész az 1950-es évektől nyűgözi le a közönséget

Frankl Péter 1935-ben született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte Hernádi Lajos, Kodály Zoltán, Weiner Leó növendékeként. 1958-ban emigrált Magyarországról és 1961 óta Londonban él. Az ötvenes évek végén több nemzetközi versenyen aratott győzelmet, első díjat nyert Párizsban, Münchenben és Rio de Janeiroban.

Nemzetköri karrierje a hatvanas években indult. 1962-ben debütált Londonban, 1967-ben pedig New Yorkban is bemutatkozott a Széll György által vezényelt Cleveland Orchestrával.

A Frankl-Pauk-Kirschbaum Trió 28 évig működött nagy sikerrel világszerte. Rendszeresen kamarazenéltek kiváló szólistákkal, valamint olyan neves vonósnégyesekkel, mint az Amadeus, a Fine Arts, a Lindsay, a Guarneri, a Borogyin, a Tokyo, a Vermeer, a Brentano, a Bartók, a Takács és a Keller Kvartett.

Frankl Péter gyakran tart mesterkurzusokat Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten, számos nemzetközi verseny zsűrijében vesz részt.

Lemezre vette Debussy és Schumann valamennyi zongoraművét, Chopin, Schubert, Bartók szóló műveit, Mozart, Brahms, Mendelssohn, Schumann és Chopin versenyműveit, Mozart, Brahms, Schubert, Schumann, Dvorak, Dohnányi, Martinu és Bartók kamaraműveit. A kilencvenes években jelent meg Magyar Antalógia címmel az a felvétel, amelyen Bartók, Kodály, Weiner és Kurtág darabjain kívül Szőllősy András Paesaggio con morti című, Frankl Péternek dedikált műve is szerepel. 1987 óta az Egyesült Államokbeli Yale Egyetem professzora, ahol 2015-ben, 80. születésnapja alkalmából Stoeckel Awarddal tüntették ki. Ezenkívül ő a budapesti Liszt Ferenc Egyetem tiszteletbeli tanára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában