Magánkézben van

2021.11.30. 11:40

Elárverezik Emile Zola Germinal című regénye színpadi változatának kéziratát

Az ötfelvonásos mű 454 lapját a párizsi Sotheby's értékesíti online árverésén.

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli az aukcósház. Jelenlegi tulajdonosa egy névtelenségét kérő európai gyűjtő, de arról, hogy hogyan került hozzá az ereklye, nem árult el részleteket a Sotheby's.

A Germinal Zola egyetlen regénye, melyhez maga írta a színpadi átiratot.

A híres Rougon-Macquart sorozat 13. kötete tabu nélkül mutatja be a munkásosztály és a jómódú burzsoázia közötti kapcsolatot. A színdarab teljesen önálló mű az 1885 márciusában kiadott regényhez képest.

Az alaposan átdolgozott és javított, kivételes kézirat a darab első verziója, az akkori cenzúra a mű radikális javítását kérte: követelte az olyan szavak eltüntetését, amelyek „szocialista és nihilista karaktert” kölcsönöznek a színdarabnak.

Zola fáradhatatlan keresztes hadjáratba kezdett a cenzúra ellen – írja honlapján a Sotheby's aukciósház. 1885. november 7-én a LeFigaro című lapban fejezte ki felháborodását. „A könyv felszabadult. Az újságírás felszabadult. A színház örök rabszolgaságra van ítélve? Szégyen, hogy egy ilyen nagy országban, mint a miénk, jelen pillanatban csak az irodalom őrizte meg dicsőségét”.

Három évig tartó tilalom után a színdarabot végül 1888-ban mutatták be a Théatre du Chatelet színpadán.

A Sotheby's szerint ez az utolsó Zola-kézirat, amely még magánkézben van. Az író legtöbb kézirata, köztük maga a Germinal című regény a francia Nemzeti Könyvtár (BnF) tulajdonában van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában