Hagyományok Háza

2021.11.10. 11:30

Elkezdődött a Nemzetközi Folklórfesztivált Szervezők Világszövetségének kongresszusa (videó)

A Magyarországon rendezett kongresszus szakmai programját kulturális kísérőprogramok egészítik ki, amelyek bemutatják a magyar népi kultúrát és folklórkincset.

Forrás: Facebook / Folklórfesztiválok Szövetsége – CIOFF Hungary

Összesen 160 vendég részvételével nyílt meg a budapesti Hagyományok Házában kedden a Nemzetközi Folklórfesztivált Szervezők Világszövetsége, vagyis a CIOFF 50. kongresszusa.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében Gulyás Gergely tárcavezető üdvözletét is tolmácsolva elmondta, hogy a néptánc, a népdal, a népi hagyományok meghatározzák egy-egy nép, azon belül egy-egy tájegység kultúráját, arculatát.

A vasfüggöny mögött nevelkedettek számára különös jelentősége volt a népi hagyománynak. Kárpátalján például a kobzárok évszázadokon keresztül vándorolva örökítették tovább a néphagyományt, a sztálini korszakban legfőbb hírvivőkké válva, amíg az államhatalom le nem sújtott rájuk – idézte fel.

Soltész Miklós szavai szerint a keleti blokkban a hatalom később is hátrébb sorolta a népi kultúrát, de idővel bizonyos elemeit, elsősorban a néptáncot és a népdalt engedte fennmaradni. Ebben a korszakban is voltak továbbá olyan gyűjtők, akik a tiszta forrást keresték, és tovább is adták. Ezenkívül voltak olyan zenészek és táncosok, akik ezt segítettek továbbadni, sőt feldolgozásaikkal gazdagították is.

Az államtitkár kiemelte, hogy amíg keleten a diktatúra nehezítette a kultúra továbbadását, nyugaton a régi értékek elhagyása veszélyeztette és veszélyezteti a népi kultúrát. Ha azonban sikerül továbbra is megőrizni, akkor fennmaradnak az egyes nemzetek sajátságai, és nem olvadnak be egy nagy olvasztótégelybe.

Vincze Andrea, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége, a CIOFF Hungary elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől aktívan részt vett a CIOFF munkájában, a magyar tagszervezet három éve készül a budapesti kongresszusra.

Szimbolikus, hogy a rendezvény nyitóeseményének a Hagyományok Háza, a magyar népművészet fellegvára ad otthont – jegyezte meg.

Szigetvári József, a CIOFF Hungary alelnöke, a CIOFF nemzeti delegáltja arról szólt, hogy a világszervezet működését a béke, a kultúra, a barátság, jellemzi.

A CIOFF egy 112 országot átfogó nemzetközi közösség

Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatói főtanácsadója, leendő főigazgatója kiemelte, hogy a népművészeti adatgyűjtés Bartók Béla, Kodály Zoltán és Martin György fémjelezte, klasszikus korszaka Magyarországon immár lezárult.

Az itteni falvakban már nem él eredeti formájában a néphagyomány, ezért szükség van a néphagyomány intézményi átörökítésére.

A Hagyományok Háza mindezt három alappillérre építve teszi. A közgyűjteményi egység archivál, digitalizál, könyvtárat működtet, a közművelődési pillér oktatással, módszertani képzéssel ismerteti meg a népi kultúrát, a művészeti programok pedig alkotói módon értelmezik azt. Both Miklós szerint ennek a három pillérnek köszönhetően a Hagyományok Háza igazi információs központként működik.

Philippe Beaussant, a CIOFF elnöke felidézte, hogy a világszervezet az utóbbi fél évszázadban a kongresszusok mellett megszámlálhatatlan eseménnyel népszerűsítette a népi művészetet. Elmondása szerint a folklórfesztiválok jelentősen hozzájárulnak a népi kulturális örökség, ezzel a kulturális sokféleség megőrzéséhez, egyben előmozdítják a nemzetek közötti barátságot is. Kiemelte továbbá a CIOFF Fokloriadák szerepét. A legutóbbi rendezvényt ugyanis több mint 40 ország részvételével tartották meg júliusban Baskíriában. Ezenkívül gratulált a magyar CIOFF szervezetnek is a mostani világkongresszus előkészítéséért és megszervezéséért.

Amina Safikova, az oroszországi Baskír Köztársaság kulturális minisztere hozzátette, Baskíria 28 helyszínen több mint 500 eseménnyel, a pandémia okozta utazási nehézségek ellenére összesen 120 ezresnél is nagyobb közönséggel rendezte meg a 6. CIOFF Fokloriadát.

A Folkloriádán két világrekordot is sikerült felállítani, amikor 57 ország 71 nemzetiségét képviselő 2700 ember járt közös körtáncot Ufában.

A kongresszus szakmai programját kulturális kísérőprogramok egészítik ki, amelyek célja, hogy bemutassák a magyar népi kultúrát és folklórkincset a világ minden tájáról érkezett, nemzetközi szakmai közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!