nemzeti galéria

2021.11.03. 18:56

Szinyei elveszettnek hitt festménye nyolcvan év után hazatért

Nyolcvan év után került vissza Magyarországra Szinyei Merse Pál Vitorlás a Starnbergi-tavon című, korai festménye, amellyel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) november 12-től látogatható, nagyszabású Szinyei-kiállításán találkozhat a közönség.

Budapest, 2021. november 3. Falra helyezik Szinyei Merse Pál Vitorlás a Starnbergi-tavon (1867) címû festményét a Magyar Nemzeti Galériában 2021. november 3-án. Szinyei Merse elveszettnek hitt, korai festménye nyolcvan év után került vissza Magyarországra. Az alkotást a múzeum november 12-tõl látogatható, nagyszabású Szinyei-kiállításán láthatja a közönség. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Több mint harminc éve, 1990-ben nyílt utoljára átfogó Szinyei-kiállítás Budapesten, az MNG ezért a művész születésének a 175. és halálának 100. évfordulója alkalmából 2020-ra tervezett nagyszabású tárlatot, ezt azonban a pandémia meghiúsította – idézte fel a hazatért festmény szerdai sajtóbemutatóján az intézmény tudományos főigazgató-helyettese.

Szücs György azonban hozzátette, hogy a halasztásnak köszönhetően több különleges darabbal bővülhetett a bemutatandó anyag.

Ilyen például a Vitorlás a Starnbergi-tavon című festmény, amely korábban a Szépművészeti Múzeum tulajdonában volt, 1944-1945 fordulóján azonban a gyűjtemény nyugatra menekítése során eltűnt, és egészen mostanáig lappangott. A kis méretű alkotást

a közelmúltban egy amerikai hagyatékban fedezte fel Szarvasy Mihály magyar származású, New York-i műgyűjtő, aki megszerezte és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Gyűjteményének adományozta,

majd a New York-i magyar főkonzulátus segítségével haza is juttatta Szinyei Merse Pál festményét – közölte a főigazgató-helyettes.

Szücs György becslései szerint az alkotás műtárgypiaci értéke 20-30 millió forint körül lehet.

Hessky Orsolya, a készülő Szinyei-kiállítás kurátora emlékeztetett arra, hogy 1867-ben Szinyei Merse Pál a müncheni Képzőművészeti Akadémián, Carl von Piloty legendás osztályában tanult. Nem akart azonban csatlakozni az ekkoriban divatos akadémikus festészeti irányzatokhoz, ehelyett belevetette magát a természet tanulmányozásába, így gyakran alkotott a München közeli Starnbergi-tó partján is.

Miközben a plein air festészet technikáit kikísérletezte, Szinyei számos kis méretű festményt készített.

Ezek egyik legszebb példája a Vitorlás a Starnbergi-tavon című munka is, amely az emblematikus főműhöz, a Majálishoz vezető út egyik első lépésének is tekinthető – mondta el Hessky Orsolya.

A Magyar Nemzeti Galéria Kép és kultusz – Szinyei Merse Pál művészete címmel november 12-től látogatható kiállítása mintegy 120 műalkotást felvonultatva vizsgálja majd kép és kultusz összefüggéseit Szinyei életművében.

Borítókép: Falra helyezik Szinyei Merse Pál Vitorlás a Starnbergi-tavon (1867) című festményét a Magyar Nemzeti Galériában 2021. november 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!