Ikonikus darabok

2021.11.24. 15:25

Világutazó magyar festő műveiből nyílt kiállítás Pakisztánban

A restaurált festmények művészeti értékük mellett történelmi krónikaként is szolgálnak, betekintést engednek a szikh udvar életébe.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a KKM kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága beszámolója szerint Schöfft Ágoston felújított festményeiből nyílt kiállítás Pakisztán 2. legnagyobb városában, Lahorban.

A pandzsábi szikh uralkodócsaládról készült festmények Pakisztán kulturális örökségének ikonikus darabjai.

A megnyitón, amely egyben a szikh vallásalapító, Guru Nanak születésének évfordulója alkalmából szervezett vallási ünnepsorozat egyik legjelentősebb eseménye volt, megjelentek a szikh közösség kiemelkedő tagjai a világ minden tájáról.

A Schöfft Ágoston felújított képeiből rendezett kiállítást Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára Mohammad Sarwarral, Pandzsáb állam kormányzójával közösen nyitotta meg hétfőn. Az eseményen részt vett Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára is.

Schőberl Márton beszédében hangsúlyozta, hogy a festmények restaurálása a magyar-pakisztáni kapcsolatok kiemelkedő projektje volt. Rámutatott, hogy a festmények, különösen a Lahori udvar című kép, művészeti értékük mellett történelmi krónikaként is szolgálnak, és a valódi történelmi személyiségeken keresztül betekintést engednek a szikh udvar életébe és a XIX. századi Pandzsáb történelmébe.

A Pakisztán kulturális fővárosának tartott Lahorban megnyílt kiállításon 11 kép látható, amelyeket magyar szakemberek újítottak fel.

A munkálatokat a Pandzsábi Bank, a Bank of Punjab finanszírozta. A projekt előkészületei csaknem három évig tartottak. A munkálatok idén tavasszal fejeződtek be, a képeknek a Lahori Erőd Szikh Galériája ad otthont.

Schöfft Ágoston magyar festőművész és világutazó 1837-ben érkezett az akkori Indiába, ahol 1840-ben Kőrösi Csoma Sándorral is találkozott. 2 évet élt Lahorban, a szikh maharadzsa udvarában. Itt festette élete fő művét, a Lahori udvar című alkotást, amely az 1960-as években került Pakisztánba. Schöfft Ágoston képei a XIX. századi pandzsábi szikh uralkodócsalád legendás tagjait mutatják be, fontos részét alkotják a szikh történelmi örökségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában