14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

2021.12.13. 19:20

4 kontinens mintegy 100 artistaművésze lép fel hazánkban

A 2 évente megrendezendő seregszemle a világ vezető cirkuszfesztiváljai közé nőtte ki magát az 1. alkalom, 1996 óta.

4 kontinens mintegy 100 artistaművészének részvételével rendezik meg 2022. január 12. és 17. között a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált. A nagyszabású eseményhez kapcsolódva 2 tudományos programot is szerveznek.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett, hogy a járványhelyzet miatt immár második alkalommal marad el a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál, a világ legnagyobb cirkuszfesztiválja.

Ez a rendkívüli helyzet felértékeli a világ 3-4 legjelentősebb cirkuszfesztiválja között számon tartott budapesti rendezvényt, mivel azok a szakemberek, akik nem tudnak elmenni Monte-Carlóba, részt tudnak venni a budapesti rendezvényen – mondta az államtitkár.

Fekete Péter hangsúlyozta, hogy a világ Magyarországra fog figyelni 2022. január 12. és 17. között.

A fesztivál nulladik napján, január 11-én a Művésztelepen a CircusTheatrum, a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium csapata Szentivánéji álmodók című workshopját lehet megtekinteni. Január 12-én kezdődik a Red Carpet Show, az artistaművészek ünnepélyes bevonulása a Fővárosi Nagycirkusz előtt. Január 14-én a magyar artistatehetségek mutatkoznak be a Newcomer Show keretében. A XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 17-én nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul.

A cirkuszművészet iránt érdeklődőknek több alkalommal nyílik lehetőségük megtekinteni az A és a B versenyprogramokat.

A fesztiválhoz két további program kapcsolódik. Január 11-én a Cirkuszépületek Európában című nemzetközi tudományos konferencia keretében neves külföldi és magyar előadók tartanak építészettörténeti tanácskozást a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokában, amely a fesztivál végéig ingyenesen megtekinthető, a cirkuszépületek történelméről szóló kiállítás megnyitójával veszi kezdetét. Január 13-án pedig a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében a Fővárosi Nagycirkusz pedagógiai módszertani programjairól, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeumról és az alakuló könyvtári gyűjteményről tartanak konferenciát.

Az első Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg a Magyar Cirkusz és Varieté, a MACIVA szakemberei.

A 2 évente megrendezendő seregszemle azóta a világ vezető cirkuszfesztiváljai közé nőtte ki magát, így Monte-Carlo, Latina, Moszkva mellett Budapest is komoly cirkuszművészeti találkozóhely lett.

A XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál részletes programja az esemény honlapján érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában