Lenyűgöző kollekció

2021.12.18. 07:05

Rózsaszín ruhában ingyenesen nézheti meg a Rózsaszín Zsolnay kiállítást

Az 1200 darabos tárlat használati tárgyakat, kannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, tálakat, bödönöket és kancsókat mutat be.

Programokkal ünneplik a pécsi Zsolnay-gyár működésének első évtizedeiben készült rózsaszín porcelánokból 10 éve megnyílt kiállítást Pécsen. A Rózsaszín Zsolnay című kiállításnak otthont nyújtó pécsi Zsolnay Kulturális Negyed üzemeltetője, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Winkler Barnabás gyűjtő kollekciója a 10 év alatt több mint 160 ezer látogatót vonzott.

Az évforduló alkalmából újra megjelenik, ezúttal bővített kiadásban a Rózsaszín Zsolnay című album, amelynek bemutatóján a gyűjtő, Winkler Barnabás építész, akadémikus is részt vesz, és elmondja gondolatait a kiállításról, illetve mesél a könyv születésének körülményeiről.

Az eseményen közreműködik Kálid Artúr színművész és Winkler Orsolya hegedűművész is.

A részvétel az eseményen ingyenes és ezen a napon a Rózsaszín Zsolnay című kiállítás is térítés nélkül látogatható azok számára, akik rózsaszín ruhadarabban érkeznek az eseményre.

Az 1200 darabos tárlat azokat a mindennapi Zsolnay használati tárgyakat, kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat mutatja be, amelyek Zsolnay Vilmos 1880-as évek elején megkezdett pink-kísérleteinek nyomán születtek. Az első évtizedekben ezek a tárgyak főként kézzel készültek, ezért nem találni közöttük két egyformát. Hol a kiöntőjük, hol a fülük, hol az alakjuk, de gyakran a külső mázuk színárnyalata is különbözik egymástól.

A használati tárgyakat a Zsolnay-család elmondása szerint a manufaktúrában az alapítástól kezdve évtizedeken át, a századfordulóig gyártották. A kiállításról és a programokról bővebb tájékoztatás online érhető el.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában