Ünnep

2022.01.17. 14:30

Együtt ünneplik Bukarestben a magyar és a román kultúra napját

A műfordítások hidat építenek a román és a magyar kultúra között, ennek már szinte évszázados hagyománya van,

Idén közös rendezvénnyel ünnepli a Liszt Intézet bukaresti központja és a Román Kulturális Intézet a magyar és a román kultúra napját, amelyeket egy hét eltéréssel tartanak minden évben írja a Krónika. 

 

A Liszt Intézet bukaresti központjának közlése szerint négy kortárs román irodalmi alkotást mutatnak be, amelyek magyar nyelven a marosvásárhelyi Lector Kiadó gondozásában jelentek meg az elmúlt két évben. „Kultúránk meghatározza az identitásunkat, a törekvéseinket, az egymással és a környezetünkkel való viszonyunkat, ezért a kortárs irodalomnak és a műfordításnak rendkívül fontos szerep jut.

 A műfordítások hidat építenek a román és a magyar kultúra között, ennek már szinte évszázados hagyománya van,

 amelyet a Lector Kiadó támogatását élvező fiatal műfordítónemzedék ma is továbbvisz. A kiadó gondozásában eddig 10 kortárs román irodalmi alkotás magyar fordítása jelent meg” – olvasható a Liszt Intézet közleményében. 

 

Január 18-án a Román Kulturális Intézet bukaresti székhelyén mutatják be Bogdan Suceava Éjszaka valaki meghalt érted (Noaptea când cineva a murit pentru tine) című könyvét Vallasek Júlia fordításában, valamint Elena Vlădăreanu Európa - Tíz gyászének (Europa - Zece cîntece funerare) című kötetét Király Zoltán fordításában. A kötetekről Vallasek Júlia és Márton Evelin, illetve Elena Vlădăreanu és Király Zoltán beszélgetnek. 

 

Január 19-én a bukaresti Liszt Intézetben mutatják be a Gheorghe Crăciun, Ioan Groșan és Mircea Nedelciu rövid prózáit tartalmazó Román triptichon (Triptic românesc) című kötetet Lövétei Lázár László fordításában, valamint Alexandru Mușina Macska-e a cica? című verseskötetét Szonda Szabolcs tolmácsolásában. A rendezvényen Ion Bogdan Lefter, Lövétei Lázár László és Răzvan-Mihai Voncu, illetve Szonda Szabolcs és Márton Evelin beszélget a könyvekről. 

 

A román kultúra napját január 15-én, a magyar kultúra napját január 22-én ünneplik minden évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában