Páratlan lehetőség

2022.01.29. 15:30

Felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Felvételt hirdet a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára, a jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. – olvasható az MTVA Sajtó és Marketing Iroda szerdai közleményében.

Mint írják, a Magyar Rádió Gyermekkórusa több mint 65 éve a magyar és a külföldi zenei élet megbecsült és elismert énekkara, a rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi zenei fesztiváloknak és más zenei eseményeknek. Az együttes számos rádió- és televíziófelvételt készített itthon és külföldön. Európa országai mellett turnézott az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban, jártak Dél-Koreában és Tajvanon is.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) fenntartásában működő kórus vezetői, Dinyés Soma vezető karnagy és Körber Katalin, a Palánták Kórusának (3., 4. és 5. osztály) karnagya az énekelni szerető, az intenzív kórusmunkát vállaló gyerekek jelentkezését várják – emlékeztet a közlemény.

A tájékoztatás szerint a gyermekkórusnak 2000 óta a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola ad helyet. A kórus tagjai számára az MTVA biztosítja a kórusképzés, az egyenruha, a hangszeres oktatás és az egyéb, fellépésekkel kapcsolatos költségeket.

A jelentkezési határidő leendő elsősöknek február 23., számukra a felvételi meghallgatások időpontja március 9-én és 10-én lesz. A kórusba nem csupán leendő első osztályosok, hanem bármelyik évfolyamba járó gyermekek jelentkezését is várják, ők a felsőbb osztályokba április 4-ig jelentkezhetnek. A felvételi meghallgatás időpontja a felsőbb osztályokba jelentkezők részére: április 21. A pótmeghallgatás időpontja: március 16.

A tervek szerint a bemutató kóruspróbákat a Palánták kórus (3-5. osztályosok) részére február 2-án, a Nagykórus (6-8. osztályosok és gimnazisták) részére március 4-én tartják – áll a közleményben.

A Magyar Rádió Gyermekkórusát Botka Valéria és Csányi László alapították, akik 1955 és 1985 között irányították a gyermekkar életét. A kórus többek között olyan neves muzsikusokkal dolgozott eddig együtt, mint José Cura, Dennis Russell Davies, Peter Maxwell Davies, Eötvös Péter, Fischer Ádám, Fischer Iván, Philip Glass, The King's Singers, Kocsis Zoltán, Peskó Zoltán, Paul Sacher, Schiff András, Solti György, Karlheinz Stockhausen, Geoffrey Tate és Vásáry Tamás – áll az összegzésben.

Borítóképünkön a Magyar Rádió Gyermekkórusa próbál 2012-ben. Fotó: MTI/Zih Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában