A kincses város története

2022.03.06. 10:25

Az 1944-es terrorbombázást idézi fel a Megsebzett Kolozsvár című album

Néhány angolszász bomba néhány perc alatt elpusztította azt, amit magyar nemzedékek építettek és adtak tovább egymásnak.

Balázs D. Attila

Erdély Magyarország történelmének egy kevésbé ismert és kevéssé kibeszélt epizódjáról szól a Megsebzett Kolozsvár című album, amely a kincses várost sújtó 1944. június 2-i amerikai terrorbombázásról szól. A Frantic Joe I. hadművelet célja a helyi lakosság megfélemlítésén túl a normandiai partraszállás előkészítése volt. Ez volt az első közös amerikai és szovjet hadműveleti cselekmény, amely Kolozsvár mellett nagy pusztítást okozott Nagyváradon, Szolnokon, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Püspökladányban is.

Mátyás városában közel egy órán át szórták a bombákat a B–24 Liberator bombázógépek. Az akkor még Magyarországhoz tartozó erdélyi városra 1200 darab rombolóbomba hullt. Eredetileg a vasút volt a célpont, ám a bombaszőnyeg elcsúszott, ami több száz áldozatot követelt, és sok civil épületet is tönkretett.

Néhány angolszász bomba néhány perc alatt elpusztította azt, amit magyar nemzedékek építettek és adtak tovább egymásnak

– írja a Papp Annamária és Rohonyi D. Iván szerkesztésében napvilágot látott kötet, amely a legendás kolozsvári Fotofilm műhely dokumentumértékű fényképeit tárja elénk a bombázásokról, és a károk helyreállításáról.

A Megsebzett Kolozsvár – A Fotofilm Műhely fényképalbuma az 1944. június 2-ai amerikai bombázásról című 128 oldalas könyv az Exit Kiadónál jelent meg 2019-ben, az ára 6500 forint
Forrás: Exit Kiadó

A Megsebzett Kolozsvár a felkészültségről és annak hiányáról is szól, az erdélyi várost ugyanis csak hat 3500 méterig hatékony légvédelmi ágyú védte, miközben az amerikaiak 6–8 ezer méteres magasságból támadtak.

Borítókép: Exit Kiadó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában