Történelmi szólamok

2022.03.21. 17:40

Bach János-passióját adják elő a Nemzeti Filharmonikusok

A mű zenéjében nagyon fontosak a hangfestő, illusztratív elemek, Krisztust önálló szólam, a basszus jeleníti meg.

Johann Sebastian Bach János-passióját adja elő csütörtökön a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Pesti Vigadóban. Az esten közreműködik Zemlényi Eszter szoprán, Láng Dorottya alt, Megyesi Zoltán tenor, Hámori Szabolcs bariton és Sebestyén Miklós basszus, vezényel Győriványi Ráth György.

Bach a zeneművet János evangéliuma alapján komponálta, bemutatója Lipcsében zajlott le 1724. április 7-én, nagypénteken. Ez volt Bach első éve, amelyet Lipcsében, a Thomaskirche karnagyaként töltött.

A két nagy részre tagolódó mű döntő fontosságú részei az evangélista recitativóik, amelyek a történetet elbeszélik. Ezeket tagolják a reflexiókat megfogalmazó áriák, a tömeg reakcióit bemutató kórusok és a tanulságokat összegző korálok. Krisztust önálló szólam, a basszus jeleníti meg. A János-passió tömörebb és drámaibb mű, mint testvére, a Máté-passió. A mű zenéjében nagyon fontosak a hangfestő, illusztratív elemek.

A passiók sok más barokk és bécsi klasszikus művel együtt a historizmus előretörésével fokozatosan lekerültek a modern hangszereken játszó zenekarok repertoárjáról, újabban azonban egyre több szimfonikus zenekar tűzi ismét műsorra ezt a kompozíciókat.

Az est karmestere a Nizzai Operaház főzeneigazgatója, a vokális zene elkötelezettjeként ismert Győriványi Ráth György.

További részletek az előadással kapcsolatban a Pesti Vigadó honlapján olvashatóak.

Borítókép: MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában