A velünk élő Petőfi

2022.03.18. 11:20

Kiállítás ünnepli Petőfi Sándor irodalmi örökségét

Petőfi Sándor sokunk számára egy személyben bátor hazafi, szerelmes hős, lázadó ifjú és nem mellesleg zseniális költő is.

33 képző- és iparművész alkotásaival ünnepli Petőfi Sándor szellemiségét és irodalmi örökségét április 23-ig A velünk élő Petőfi című kiállítás a szentendrei MANK Galériában.

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a 2022-23-as Petőfi-emlékévhez kapcsolódva írt ki 2021 decemberében nyílt alkotói pályázatot, arra invitálva a kortárs alkotókat, hogy járuljanak hozzá Petőfi Sándor kortárs recepciójához, fogalmazzák újra a költő alakját a mai kor számára.

Tájékoztatásuk szerint a beérkezett több mint 170 alkotást mind egy-egy, a művészek által megnevezett Petőfi-idézet inspirálta. A pályaművek közül a szakmai zsűri, Baksai József festőművész, Sipos Tünde művészettörténész, a kiállítás kurátora és Thimár Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense választotta ki azt a 33 képző- és iparművészt, akinek a munkáit a tárlat bemutatja.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója olyan alkalom a magyar kulturális életben, amely új lendületet adhat nem csupán az irodalmi életnek, de a kortárs vizuális művészetek területén alkotóknak is

– emelte ki Tardy Anna, a MANK ügyvezetője.

Sipos Tünde szerint a pályázatra érkezett alkotásokból világosan kirajzolódik, milyen meghatározó az első találkozás, az első élmény, amely Petőfi Sándorhoz kötődik.

Petőfire a legtöbben sokszínű egyéniségként gondolnak, sokunk számára ő egy személyben bátor hazafi, szerelmes hős, lázadó ifjú és nem mellesleg zseniális költő is

– fejtette ki.

Mint a szervezők hangsúlyozzák, a sokszínűség visszaköszön a kiállított alkotásokban is, hiszen a látogatók egyaránt találkozhatnak interaktív, kísérletező jellegű alkotásokkal és olyanokkal, amelyek a videóinstalláció és a konvencionális grafika ötvözéséből jöttek létre. Mindezek mellett többször köszön vissza a vásznakról az ősfényképnek nevezett Petőfi-dagerrotípia, ugyanakkor egyes alkotók átvitt értelmezésben, absztrakt festmények, fotográfia, szobor vagy éppen faliszőttes formájában asszociálnak Petőfi egy-egy költeményére.

Borítókép: Facebook / @alkotomuveszet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában