A költészet napja

2022.04.03. 08:40

Makám-koncert és irodalmi séta várja az érdeklődőket a Fiumei úti sírkertben

A Makám a 2019-ben kiadott, Ady dalok – Budapest éjszakája szól című lemezét adja elő a költő sírjánál.

A Makám együttes Ady-koncertjével és irodalmi tematikájú sétákkal várja az érdeklődőket a Fiumei úti sírkertben a költészet napja alkalmából április 10-én, vasárnap a Nemzeti Örökség Intézete, a NÖRI. A költészet napja évek óta az egyik legfontosabb kulturális rendezvénye a NÖRI-nek, hiszen a Fiumei úti sírkertben különleges hangulatú koncertekkel tudják megidézni az ott nyugvó költőóriásokat.

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója kiemelte, hogy fontosnak tartja, hogy az egész évben elérhető kulturális események mellett ezeken a napokon olyan programokat kínáljanak, amelyekkel megszólíthatják akár a fiatalabb közönséget is.

Hiszen kultúránk jövője abban rejlik, hogy mennyire tudjuk hitelesen átadni a jövő generációjának

– hangsúlyozza a főigazgató.

A Makám együttes Ady-estje április 10-én fél 5-től Ady Endre sírjánál lesz látható.

A Makám, amely évtizedek óta meghatározó szereplője a hazai világzenei életnek, 2019-ben kiadott, Ady dalok – Budapest éjszakája szól című lemezét adja elő a költő sírjánál, ahol Ady klasszikussá vált versei csendülnek fel, többek között A föl-földobott kő, a Párisban járt az Ősz, az Őrizem a szemed és az Adja meg az Isten című versek is.

A koncert mellett 12 és 14 órai kezdettel irodalmi témájú sétákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Az Ami bennem lélek. és A Nyugat című sétákon a magyar irodalom nagyságait idézik meg a NÖRI sétavezetői, miközben kalandos sorsokat, szövevényes szerelmekkel, borospohár mellett elmondott történetekkel, valamint azoknak az íróknak, költőknek az életével, munkásságával ismerkedhetnek meg a résztvevők, akiknek a magyar irodalom megújítása köszönhető.

Kiderül, ki volt az első fröccsöző költőnk, mint ahogy az is, ki hódította meg verseivel a legtöbb női szívet.

A koncerten és a sétákon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, részletes tájékoztatás a NÖRI honlapján található.

A költészet napját 1964 óta ünnepeljük minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésének napján.

Borítókép: Facebook / Makám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában