Felejthetetlen alakítás

2022.05.29. 10:55

A filmvásznak legendás Sissi királynéja, Romy Schneider 40 éve halt meg

A feltűnően szép lány népszerűséget a Sissi-sorozat hozta meg, tinédzserként is meggyőzően alakította Ferenc József feleségét.

40 éve, 1982. május 29-én halt meg a tragikus sorsú Romy Schneider, aki a romantikus Sissi-filmek üdvöskéjéből érett drámai színésznővé.

Rosemarie Magdalena Albach-Retty 1938. szeptember 23-án született Bécsben. Osztrák apja, Wolf Albach-Retty és német anyja, Magda Schneider is kedvelt színész volt, utóbbi több filmben Jávor Pál oldalán is szerepelt. Romy 7 éves volt, amikor szülei elváltak, életében ez jelentette az első megrázkódtatást. Ezután anyja nevelte.

A feltűnően szép lány 15 évesen Magda Schneider egyik filmjében állt kamera elé Romy Albach-Schneider néven. A népszerűséget a Sissi-sorozat hozta meg számára, a Habsburg-mítoszt, Erzsébet királyné életét idéző romantikus filmekben bájos tinédzserként is meggyőző erővel alakította Ferenc József feleségét.

A sorozat első darabja, a Sissi – A magyarok királynéja 1955-ben Németországban lekörözte még az Elfújta a szelet is. Romyt a német filmes Bambi-díjra jelölték, a német nyelvterület legkedveltebb színésznőjeként ünnepelték. A sajtóban azt írták róla:

Ő a legjobb, amit Ausztria a valcer óta adott a világnak.

Érdekesség, hogy tavaly a vártnál hússzor drágábban, 106 550 euróért (38,5 millió forintért) kelt el a filmtrilógiában használt 120 éves hintó.

Sissi foglyul ejtette a fiatal színésznőt

A szerep azonban foglyul ejtette, ezért a 4. részben már nem volt hajlandó magára venni „Sissi gyémántokkal ékesített kényszerzubbonyát”. Maga mögött hagyta hazáját és Párizsban kezdett új életet, ahol még nem ismerték. Egyik első feladata 1958-ban a Lányok egyenruhában című dráma lett, amelyben Radványi Géza instruálta.

Ugyanebben az évben a pályakezdő Alain Delonnal a Christine című filmben szerepelt együtt. A két fiatal a forgatáson egymásba szeretett, ők lettek az európai mozi álompárja.

Romy magánélete rendeződött, a szakma elfogadta, komoly színpadi szerepeket kapott, Luchino Visconti olasz rendező (akivel baráti kapcsolatot ápolt) több filmjében foglalkoztatta. Próbálkozott Hollywoodban is, de ott inkább csak szépségét méltányolták. A legsikeresebb alakítását A bíboros (Cardinal, 1963) című filmben nyújtotta, amelyben a legjobb színésznő kategóriában Golden Globe-díjra jelölték. A hatvanas évek elején Orson Welles instruálta A Per című Kafka-adaptációban Anthony Perkins partnereként, játszott a Boccaccio 70 című romantikus vígjátékban és a Mi újság, cicamica? című komédiában.

Viharos kapcsolata Delonnal 1963-ban ért véget. A jóképű férfi szerette, de csalta és verte, megalázta és megsértette, és végül levélben szakított vele. Ők ketten csak 1968-ban dolgoztak ismét együtt, Az úszómedence című, krimibe forduló lélektani drámában érezhetően vibrált köztük a levegő.

Romy Schneider a hatvanas évek végére drámai színésznővé érett, eljutott a giccstől a művészetig. Manírjait levetkőzve érzelmileg bonyolult karakterek formált meg, sebezhető és érzékeny, de kemény, határozott és modern nőket is hitelesen alakított. Nagy sikerrel szerepelt a Ludwig című olasz filmben (Visconti kedvéért ismét Erzsébet királynét alakította), a német múltat kritikusan feldolgozó A vonat és a Csoportkép hölggyel című alkotásokban. A közönség szerette, a kritika dicsérte, 1976-ban elsőként kapta meg a legjobb francia színésznőnek járó, újonnan alapított César-díjat, A szeretet a legfontosabb című filmjéért. A kitüntetést 3 évvel később ismét elnyerte az Egyszerű eset című alkotásért, majd 2008-ban, halála után életművéért tiszteletbeli César-díjjal tüntették ki.

A siker nem minden

Magánemberként azonban boldogtalan maradt, nem találta az igazit, talán mert mindenkiben az élete férfijának tartott Delont kereste. Első, gyorsan tönkrement házasságából fia született, másodszorra 1975-ben nála 15 évvel fiatalabb személyi titkárát választotta, ő lett Sarah lányának apja.

Az egyébként is zaklatott színésznőt megviselték magánéleti kudarcai, egészsége megromlott, 1981-ben egyik veséjét el kellett távolítani. Amikor egy balesetben elvesztette 14 éves fiát, láncdohányos lett, a testi és lelki gyötrelmek elől az alkoholhoz és a gyógyszerekhez menekült.

Egy ideig úgy tűnt, sikerül kilábalnia a depresszióból, 1981-ben újra kamera elé állt (utolsó filmjét A sanssouci járókelő címmel forgatta), de az állandósult lelki és fizikai kimerültségtől nem tudott szabadulni. Alig 43 évesen, 1982. május 29-én találták holtan párizsi lakásában. Sokan úgy gondolták, hogy önkezével vetett véget életének, de a vizsgálat szerint halálát szívelégtelenség okozta. Élete nagy szerelme, Alain Delon a Paris Match oldalain hosszú szerelmes levélben búcsúzott tőle.

A Sissi-szereptől halálában sem menekülhetett, Németországban a tévék a romantikus Habsburg-filmeket vetítették emlékére.

Romy Schneider sok hírességgel állt barátságban, köztük volt a színésznő Marlene Dietrich és Simone Signoret, a színész Yves Montand és Michel Piccoli (utóbbival Az élet dolgai című filmben közös daluk is volt), valamint a divattervező Coco Chanel, akinek ruháit rendszeresen viselte. A francia posta 1998-ban, a német 2000-ben adott ki bélyeget portréjával, életéről Németországban musical és tévéfilm is készült. Nevével Franciaországban és Ausztriában filmes díjat alapítottak. Hamvait a Párizshoz közeli Boissy-sans-Avoir temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Borítókép: Wikipédia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában