Az alkotmányosság jelképe

2022.05.21. 14:30

Emlékéremmel tiszteleg az Aranybulla kiadásának 800-ik évfordulója előtt a jegybank

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából 10 000 forint névértékű miniarany és 5000 forint névértékű, az Aranybulla pecsétjének eredeti méretével azonos színesfém emlékérméket bocsátott ki pénteken Esztergomban a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Endrődy Zoltán iparművész által tervezett két emlékérme két önálló kibocsátás eltérő érmeképpel, a magyar emlékérme-kibocsátások körében kuriózumként azonban az arany emlékérme a színesfém emlékérme előoldalára, mintegy függőpecsétként ráilleszthető - közölte az MTI-vel pénteken a jegybank.

Mint az MNB emlékeztet, az Aranybulla a magyar történelem egyik legismertebb dokumentuma, amely nevét aranypecsétjéről kapta. Az 1222 tavaszán II. András magyar király által kiadott oklevél Magyarország jogtörténetének kiemelkedő emléke, a magyar történeti alkotmány jelképe - hangsúlyozták.

A most kibocsátott miniarany emlékérme előlapján, körvonal által határolt középmezőben, a kizárólag II. András király aranybulláján használt országcímer modern ábrázolása látható. Az előlap szélén, félköriratban, fent - pontokból és keresztből álló motívumok között - a "Magyarország" felirat, a "10000" értékjelzés és a "forint" felirat láthatók.

Az Aranybulla-emlékérme előoldala
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A miniarany emlékérme hátlapján, a körvonal által határolt középmezőben az Aranybulla modern kivitelű, körirat nélküli uralkodóábrázolása kapott helyet. Az uralkodóábrázolás két oldalán olvasható évszámok: az "1222" az Aranybulla kiadásának, a "2022" az emlékérmék kibocsátásának évére utalnak.

Az emlékérme hátoldala II. András királyunk ábrázolásával
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A verési évszám alatt olvasható a "BP." verdejel. A hátlap szélén, köriratban - egy-egy keresztmotívummal elválasztva -, a "II. András aranybullája" felirat jelenik meg. A hátlap szélén, lent, az uralkodóábrázolástól  balra az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye látható.

Az arany emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, tömege 0,50 gramm, átmérője 11 mm, széle sima, összesen 10 000 darab verdefényes kivitelben készíthető.

A színesfém emlékérme előlapján, a középmezőben oklevélábrázolás látható, a megsemmisült Aranybulla legkorábbi hitelesített másolata szövegrészletével és az eredeti Aranybulla országcímeres oldalt megjelenítő függőpecsétjével.

A színesfém érme előoldala annak az oklevélnek az ábrázolásával, melynek alján az eredeti Aranybulla függött

Az oklevélábrázolás fölött, középen, két sorban az "5000" értékjelzés és a "forint" felirat olvasható, az oklevélábrázolás alatt, bal oldalon a "BP." verdejel, jobb oldalon az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye látható. Az előlap szélén, körvonallal határolva, fent a "Magyarország" félkörirat olvasható, lent 9 keresztmotívum látható.

Az érme hátoldala II. Andrással
Forrás: agyar Nemzeti Bank

A színesfém emlékérme hátlapján, körvonallal határolt középmezőben az eredeti Aranybulla függőpecsétjének az uralkodót ábrázoló oldala jelenik meg. A függőpecsét ábrázolásába illesztve, az uralkodó alakjától balra az Aranybulla kiadási évére utaló "1222", jobbra az emlékérme kibocsátásának évére és az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára utaló "2022" évszám olvasható.

A hátlap szélén, körvonallal határolt köriratban - egy-egy keresztmotívummal elválasztva -, fent a "II. András", lent az "Aranybullája" felirat olvasható.

A színesfém emlékérme réz (63%) és nikkel (37%) ötvözetéből készült, súlya 117,5 gramm, átmérője 67 mm (az Aranybulla eredeti pecsétjének méretével azonos átmérőjű), széle sima, összesen 10000 darab patinázott kivitelben készíthető.

Az arany és színesfém emlékérmék péntektől megvásárolhatók az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. üzletében, valamint webáruházában.

Borítókép: II. András kihirdeti az Aranybullát. Jantyik Mátyás festménye az Országház Felhőházi üléstermében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában