Hard rock

2022.06.26. 12:00

Digitálisan felújított hanggal újra megjelent a P. Mobil első nagylemeze

Pontosabban az első nagylemezeként számontartott, de csak évtizedekkel később megjelent 1978-as koncertfelvétele. Kazettán és CD-n is hozzáférhető a legendás album.

Balázs D. Attila

Már elérhető a lemezboltokban Az első nagylemez – 1978 című P. Mobil-felvétel, méghozzá kétféle formátumban: CD-n és korlátozott példányszámban audiókazettán. Az 1973-ban a Gesarolból alakult, Schuster Lóránt által vezetett csapat meghatározó szerepet játszott a hazai hard rock történetében, és ma is aktív.

A hetvenes években a sikeres turnék, a komoly rajongótábor és a telt házas koncertek ellenére a P.Mobil klasszikusnak nevezhető felállásának a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat nem adott engedélyt nagylemez elkészítésére, csak kislemezen jelenhetett meg hat számuk 1978-ban és 1979-ben.

A régi-új lemez borítója a legendás zenekari tagokkal
Forrás: P. Mobil

Sokan gondolják úgy, hogy tartalma alapján az 1978. október 26-án, a Láng Művelődési Központban adott koncert dalainak kellett volna alkotnia a zenekar első nagylemezét. A P. Mobilban ekkor a zenekarvezető, szövegíró Schuster Lóránt mellett Vikidál Gyula énekelt, Bencsik Sándor gitározott, Cserháti István billentyűs hangszereken, Kékesi László basszusgitáron játszott, Mareczky István pedig dobolt. Közülük Bencsik és Cserháti már nem él, előbbi 1987-ben, utóbbi 2005-ben hunyt el.

Az előadásról jó minőségű hangfelvétel készült, amely végül 1998-ban jelent meg CD-n és kazettán. A felvételt 2018-ban dupla vinylen a GrundRecords adta ki, az anyag most Rozgonyi Péter hangmérnök munkájával digitálisan felújított hanggal kerül a boltokba CD-n.

Az új kiadás egy tizenhat oldalas füzettel látott napvilágot, a benne szereplő fotók nagy része eddig nem jelent meg sehol. A koncerten eljátszották a kislemezdalokat, valamint az olyan ismert Mobil-műveket, mint például a Főnix éjszakája és a Tűzimádó, de hallható az anyagon a Honfoglalás szvit öt tétele is. Szintén rákerült két extra dal is, amelyeket az 1978-as koncert hangbeállásán rögzítettek.

Címkék#p. mobil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában