Példaértékűt alkotott

2022.06.07. 20:45

Emléktáblát avattak Jókai Anna tiszteletére

Jókai Anna halálának ötödik évfordulója alkalmából kedden emléktáblát avattak a Fiumei úti sírkertben, ahol mostantól a főbejáratnál található tér is a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író- és költőnő, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság első elnöke nevét viseli.

A Nemzeti Örökség Intézetének közleménye szerint Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója az avatóünnepségen hangsúlyozta, hogy Jókai Anna példaértékűt alkotott a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) - a kezdetekben: Nemzeti Kegyeleti Bizottság - első elnökeként. Elindította a Nemzeti Sírkert védettséggel járó feladatait, kidolgozta az ehhez kapcsolódó szabályozásokat és eljárásokat. Közreműködött a nemzeti gyászról szóló kormányrendelet kidolgozásában.

Elnöklete alatt létesült Bethlen István és József Attila síremléke, és ez időszak alatt újult meg Deák Ferenc mauzóleuma is a Fiumei úti sírkertben - tette hozzá Móczár Gábor.

Jókai Anna mindig azért küzdött következetesen, hogy mindaz, ami a múltunkban fontos vagy lényeges volt, az valamilyen módon meg legyen örökítve. Jókai Anna számára fontos volt a hazaszeretet, a magyarság, a hit, az erkölcs - idézi a NÖRI közleménye a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) elnökhelyettesét.

Mint Szakály Sándor kiemelte, Jókai Anna a bizottság elnökeként azért dolgozott, hogy mindenki, aki ehhez a nemzethez tartozott és maradandót alkotott, megmaradjon az emlékezetünkben.

Jókai Anna 2017. június 5-én, életének 85. évében hunyt el. Az NEKB elnöki tisztségét 2000 és 2006 között töltötte be.

Borítókép: Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író beszédet mond Makkai Ádám Kossuth-díjas költő, nyelvész nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban 2015. december 15-én.

Címkék#Jókai Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában