Kép-Mozgások

2022.06.16. 13:48

Martyn Ferenc előtt tiszteleg a Vasarely Múzeum Budapest új kiállítása

A tárlaton Kismányoky Károly, Szijártó Kálmán és Nádor Katalin művei is láthatók.

Martyn Ferenc előtt tiszteleg a Vasarely Múzeum Budapest Kép-Mozgások címmel csütörtöktől látható kamaratárlata, amely Martyn Ferenc munkái mellett Kismányoky Károly, Szijártó Kálmán és Nádor Katalin műveit vonultatja fel.

A kiállítás elsősorban a Kismányoky Károly rendezte és Martyn Ferenc közreműködésével készült, Martyn 1983 című animációs film fázisrajzaiból, fotókollázsaiból válogat. A film folyamatából kiszakított, a múzeumi installálás eszközeivel bemutatott képek ugyanis az autonóm, egyedi műalkotás rangjára tartanak igényt – közölte az MTI-vel csütörtökön a Vasarely Múzeum.

Közleményük szerint a tárlaton látható művek egyrészt a rendező által az életmű különböző periódusaiból választott Martyn-képek lehetséges variációi, továbbfűzve az absztrakt motívumokat, másrészt az alkotófolyamat szakaszait imitálják.

A Pécsi Műhely két alkotója, a 2018-ban elhunyt Kismányoky Károly és Szijártó Kálmán saját esztétikai elveiket alkalmazták Martyn Ferenc életművére, a kész mű helyett a művek létrehozására helyezve a hangsúlyt.

A film egyszerre tisztelgés a modern magyar művészet egyik legjelentősebb alkotója előtt, az életmű mindig megújulni képes tartalmi, formai és technikai attitűdjének a folytatása, valamint Martyn értelmezése más művészi nézőpontból – emeli ki a közlemény.

A kiállításon láthatók Kismányoky Károly fotósorozatai, melyekhez Martyn Ferenc kalligrafikus vonalainak nagyításait használta fel, valamint Szijártó Kálmán Martyn madármotívumát imitáló grafikái is.

A 2018-ban elhunyt Nádor Katalin fotográfus a Janus Pannonius Múzeum műtárgyfotósaként dokumentálta Martyn életművét. A kiállításon két műve szerepel: egy Martynról készült portrésorozat és egy másik, melyen Martyn Ferenc a pécsi Pannonia Filmstúdióban, rajzolás közben látható, egy rajz létrejöttének szekvenciáiban.

A Nagy András (Jannus Pannonius Múzeum, Pécs) és Pócs Veronika (Vasarely Múzeum Budapest) által rendezett tárlat szeptember 4-ig látogatható.

Borítókép: Martyn Ferenc előtt tiszteleg a Vasarely Múzeum Budapest Kép-Mozgások című kamaratárlata. Forrás: Facebook/Vasarely Múzeum Budapest

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában