Emlékév

2022.07.31. 14:30

A 100 éve született Ciffra György emléke előtt tisztelegnek Szentendrén is

Három részből álló Cziffra100 programsorozat várja a közönséget augusztus 3-án Szentendrén. A városházán tablókiállítás, koncert lesz, a P'Art moziban pedig a zongoraművészről szóló Virtuóz című dokumentumfilmet láthatja a közönség – tájékoztatták a Cziffra Fesztivál szervezői az MTI-t.

A közlemény szerint a szentendrei városházán nyíló, Árnyékból a fénybe című tablókiállítás bemutatja Cziffra György életútját, a pályakép fejezeteihez társítva az újsághíreket, kritikákat, az objektív tényekhez az értékelések szubjektív kommentárjait.

Anekdotákat olvashat a közönség Cziffra rajongójáról, Puskás Ferencről, aki lokálból lokálba követte a művészt a pesti éjszakában, hogy hallhassa játékát, valamint Határ Győző költőtől, aki Cziffra híres rabkoncertjére emlékezik. Este a Városháza udvarán a Cziffra Báresten a Hot Jazz Band zenél.

Az angyalföldi nyomornegyedből a füstös pesti bárokig, majd Párizs patinás koncerttermeiig jutott el a világhírű magyar zongoraművész. Kékesi Attila és Havas Miklós 2016-ban készült Virtuóz című dokumentumfilmje Cziffra György tragédiában és örömben bővelkedő életútját mutatja be.  A 18 órától vetített film a korabeli felvételek mellett játékfilm-részletekkel teszi plasztikussá a történelem egyes korszakait és a művész életeseményeit.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepeli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába – olvasható a Cziffra 100 weboldalon, ahol az emlékév további eseményeiről is lehet tájékozódni. 

Borítókép: Cziffra György Liszt Ferenc-díjas zongoraművész domborműve egy mészkőoszlopon a józsefvárosi Muzsikus cigányok parkjában. A dombormű Illyés Antal szobrászművész 2013-ban felavatott alkotása. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában