Élmezőnyben

2022.10.06. 19:00

Európa egyik legtöbbet díjazott épülete lett a Magyar Zene Háza (videó)

A Német Design Intézet (Rat für Formgebung) által odaítélt Iconic Awardot szerda este adták át ünnepélyes keretek között a legnagyobb európai ingatlanszakmai kiállításon, a müncheni Expo Realon a Liget Budapest projekt keretében megvalósult Magyar Zene Házának – adta hírül az MTI.

Nem az első rangos díjat kapta a lenyűgöző épület

Forrás: Liget Budapest

Fotó: Palkó György

A German Design Council által odaítélt Iconic Award-ot az egyik legfontosabb nemzetközi ingatlanszakmai kiállításon, a müncheni EXPO REAL-on adták át ünnepélyes keretek között. 

Az Expo Real a legnagyobb ingatlan- és befektetési kiállítás Európában, melyet 1998 óta minden évben a Messe München területén rendezik meg. A rendezvényen adják át a German Design Council rangos elismerését, az Iconic Award-ot, mely a világ leginnovatívabb és fenntartható építészeti projektjeit díjazza, különös hangsúlyt fektetve a környezetbarát megoldásokra, a látogatóélményre, valamint a külső és a belső harmóniájára, formabontó tervezői gondolatokra. 

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy 

a neves, nemzetközi építészekből álló öt tagú zsűri építészeti kategóriában a győztesnek járó elismeréssel díjazta a magyar épületet. 

A grémium a legjobb és leginnovatívabb építészeti és tervezési megoldásokat felvonultató, világszerte megvalósult új épületeket díjazza, az elmúlt években olyan, a világelithez tartozó sztárépítészek alkotásait ismerték el, mint Dorte Mandrup, Kengo Kuma, Alberto Caiola vagy Sir David Chipperfield. A Sou Fujimoto tervezte Magyar Zene Háza ezzel az ingatlanszakma két legnevesebb seregszemléjén is a világ élmezőnyébe került, hiszen ezt megelőzően idén márciusban a Cannes-i MIPIM-en, a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán a zsűri fődíját nyerte.

A mostani elismeréssel nem csak Magyarország legtöbbet díjazott épületévé vált a ház, hanem az egész kontinens egyik legizgalmasabb és -felkapottabb új épülete jött létre, ami sorra vívja ki a zsűri elismeréseit Angliától az Egyesült Államokig, Franciaországtól Németországig. Nem véletlen, hogy a Magyar Zene Háza látogatottsága példátlan gyorsasággal lépte a 700.000 főt

 – mondta el a díj kapcsán a vezérigazgató. 

A Magyar Zene háza az egész kontinens egyik legizgalmasabb és -felkapottabb új épülete
Fotós: Palkó György / Forrás: Liget Budapest

A Magyar Zene Háza a japán sztárépítész Sou Fujimoto egyedülálló építészeti víziójának, és a Batta András vezette csapat tartalmi koncepciójának olyan rendkívüli ötvözete, mely több száz magyar szakember közreműködésével jött létre, s amely méltán vívta ki a tekintélyes nemzetközi szakemberekből álló zsűri elismerését, a világ figyelmét ismét a Liget Budapest Projektre irányítva

 – tette hozzá Gyorgyevics Benedek. 

Hozzátette: 

Az intézmény idén januári megnyitását követően immár látható, hogy Budapest egyik új, emblematikus épületévé vált, hiszen a ház rendkívüli népszerűségnek örvend, kiállítása és zenei programjai folyamatosan telt házasak, de sokan csak azért látogatnak el, hogy megcsodálják ezt a különleges épületet. A mostani rangos elismerés is visszaigazolja, hogy a Liget Budapest Projekt teljes megvalósításával a Városliget a családi programok és a kulturális élet világszerte unikálisnak számító központjává, a város pezsgő találkozóhelyévé válik.

Nem először díjazzák a Liget Budapest Projekt fejlesztéseit

A nemzetközi szakmai figyelem már kezdetek óta ráirányult a Liget Budapest projektre, mely léptékében és összetettségében Európa ma legnagyobb kulturális beruházása. 

A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az International Property Awards-on (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésének. 2018-ban az új Néprajzi Múzeum szintén a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) „Európa legjobb középület fejlesztése” díjat nyerte el az International Property Awardson. 

Ezzel a Liget Budapest Projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált a díj (IPA) történetében, ugyanis ez az első olyan kulturális városfejlesztés, amelynek elemei három rangos díjat is elnyertek. 

2017-ben Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén, a MIPIM-en a Liget Budapest Projekt a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. 2021 nyarán pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra Díjat, mely az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerése. 2022 tavaszán pedig a Magyar Zene Háza a MIPIM Awards fődíjával nyerte el, ezzel a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, és 

Magyarország legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált.

A Magyar Zene Házáról

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én birtokba vehette a közönség a Magyar Zene Házát, melynek köszönhetően a magyar főváros egy, a világelithez tartozó japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett, ikonikus épülettel lett gazdagabb, a Városliget pedig megújítva visszakapott egy itt korábban évtizedekig elzárt, rendkívül elhanyagolt állapotú 7.000 négyzetméternyi zöldfelületet. A ház elképesztően népszerű a látogatók körében, több százezren bejárták már az épületet, a zenetörténeti kiállítás, a hangdóm előadásai és a koncertek gyakorlatilag folyamatosan teltházasak.

A Magyar Zene Háza januári nyitása óta Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált, már több mint 700 ezren jártak a Liget Budapest részeként megvalósult intézményben, ezzel példátlanul rövid idő alatt a fővárosi kulturális élet meghatározó helyévé lépett elő.

A fellépők és a közönség visszajelzései, valamint a látogatottsági adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Magyar Zene Háza nem csak különleges építészeti műalkotásként, hanem sokrétű programkínálata révén is sikeresen kapcsolódott be a fővárosi kulturális élet vérkeringésébe. A nyitása óta eltelt nyolc hónap alatt ellátogató több százezer vendég a legmeghatározóbb hazai közgyűjtemények látogatottsági szintjére helyezi fel a Magyar Zene Házát. 

A Magyar Zene Háza az egyik legismertebb kortárs magyar épület
Fotós: Palkó György / Forrás: Liget Budapest

Mindezek mellett a közösségi médiában Magyarország egyik legtöbbet posztolt épületévé vált, sok ezer fotón, videón köszön vissza ikonikus üvegfala, lyukakkal áttört tetőzete valamennyi social media felületen, itthon és külföldön egyaránt. Nem véletlen, hogy az épületet a világ legjobb kortárs épületei között tartja számon a nemzetközi turisztikai- és építészszakma, a Magyar Zene Háza rendszeres szereplője meghatározó európai programajánlóknak.

A házat bemutató látványos videót itt tekintheti meg:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában