Mozgókép

2022.10.09. 16:00

Káel Csaba: saját mozikat kell teremteni a magyar filmnek

Egyfajta magyar kvóta bevezetésén gondolkodnak a jogalkotók, hogy ezzel is segítsék a magyar filmek forgalmazását.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Semmelweis című film forgatásán Budapesten, a BÁV egykori székházában 2022. augusztus 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Nagyságrendileg húsz új magyar film premierje volt nyár elején a Veszprém–Balaton régióban megrendezett Magyar mozgóképfesztiválon. Ezek az alkotások most hétről hétre debütálnak a hazai mozikban. Ennek alapján talán kijelenthető, hogy a magyar filmgyártás működik, az alkotók pedig, köszönik szépen, jól vannak – mondta Káel Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában, de azért megjegyezte, hogy az alkotók soha sincsenek jól, mert nincs az a pénz, amit ne tudnának elkölteni a projektjeikre – írja a Magyar Nemzet.

Emlékeztetett, mióta a Nemzeti Filmintézet 2020. január 1-jétől a filmgyártást elkezdte integrálni, a magyarországi mozgóképes jelenlét már nemcsak a mozifilmek készítésére korlátozódik, hanem ide sorolhatók a televíziós és streamingelt filmek és sorozatok.

Sőt lényegében a bérmunkák is, hiszen ugyanazok a szakemberek dolgoznak egy hazánkban forgatott Spielberg-filmen, mint egy magyar produkción

– magyarázta a szakember.

Káel Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid komoly nyomot hagyott a moziforgalmazásban, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. Hatvan százalékkal esett a forgalmazás, miközben komoly küzdelem is zajlik, hiszen a hollywoodi moziknak, az amerikai blockbustereknek elképesztő marketinghátterük van, ez erre fordított összegek meghaladhatják magának a produkciónak a költségét is.

A filmügyi kormánybiztos szerint a most bemutatásra kerülő magyar játékfilmek – a dokumentumfilmekről nem is beszélve –

nemhogy hendikeppel nem indulnak, labdába sem igazán rúgnak

a multiplexekben az amerikai produkciókkal szemben. Szerinte a mozisoknak, forgalmazóknak ráadásul nem is érdekük, hogy ebben erősebben lépjenek. Megoldást valamiféle kvóta jelenthetne a hazai filmekre. „Ezekről most erős gondolkodás van” – fogalmazott Káel Csaba. De ehhez a filmtörvényt is módosítani kellene, integrálva azt az európai törvényekhez, amelyek ezt kifejezetten nem támogatják.

Saját mozikat kell teremteni valamilyen formában

– jelentette ki. Ehhez kapcsolódóan a Nemzeti Filmintézet a filmklubrendszert kívánja feléleszteni, a projekt mára az összes magyarországi egyetemen jelen van. Egy másik, középtávú programban pedig – a Népművelési Intézettel karöltve – azon településeket veszik célba, ahol egyáltalán nincsenek filmszínházak, viszont vannak kultúrházak vagy könyvtárak, ahol lehet mozizni – tette hozzá Káel Csaba.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában