Tűz és jég

2022.11.10. 08:00

Világjáró művészek lépnek fel a Müpa ünnepváró műsorán

Finn, észt és chilei művészek lépnek fel idén a Müpa Tűz és jég címmel meghirdetett, ünnepváró műsorában novemberben és decemberben.

Vilppu Kiljunen finn rendező Varga Judit Szerelem című operájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2016. október 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az európai kultúra hatalmas dimenzióit, földrajzi és időbeli kiterjedését reprezentálják a Müpa novemberi és decemberi komolyzenei eseményei – írták az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

November 17-én a Helsinki Barokk Zenekar jóvoltából a közönség egy olyan Schubert-operával ismerkedhet meg, amely valószínűleg első alkalommal szólal meg Magyarországon. A rövid életű zeneszerző sok remekművet alkotott, és az opera műfajában is próbára tette magát: kísérletei közül kiemelkedik a Liszt Ferenc által 1854-ben Weimarban bemutatott Alfonso és Estrella – közölte a Müpa.

A szerelmi történetet feldolgozó ritkasággal ezúttal historikus értelmezésben, színpadi rendezéssel kiegészülő előadásban lehet találkozni. Az 1997-ben alapított finn együttes felfedező szellemű előadása jól illeszkedik az együttes missziójához: régóta ismert műveket mutatnak be új értelmezésben, valamint ismeretlen kompozíciókra hívják fel a figyelmet.

Mint a közleményben kiemelték, a zenekart vezető Aapo Häkkinen, az előadás karmestere sokoldalú muzsikus: csembalista, orgonista, karmester, aki számos zeneszerző stílusában járatos. Az est rendezője, Vilppu Kiljunen neve ismerősen csenghet a magyar közönségnek, hiszen a finn alkotóhoz fűződik Rautavaara A bánya és Varga Judit Szerelem című operájának 2016-os színre vitele a Magyar Állami Operaházban.

A nemzetközi énekesgárdában finn, horvát, német és norvég kiválóságokat egyaránt találni; közülük Arttu Kataja visszatérő vendég a Müpában. A produkció kórusa, a Szabó Soma vezette nyíregyházi Cantemus Vegyeskar a magyar zeneélet világszerte ünnepelt büszkesége.

A Müpa november 27-i adventi koncertjének fókuszában észak-európai szerzők állnak, azon belül is az észt Arvo Pärt, a ma legtöbbet játszott komponista és talán legfontosabb népszerűsítői, a világszerte nagy megbecsülésnek örvendő Észt Filharmónia Kamarakórusa és Grammy-díjas alapító karnagyuk, Tonu Kaljuste.

Előadásukban olyan darabok szólalnak meg, amelyek témája illeszkedik az advent ünnepváró hangulatához. Az észt zenét a misztikus minimalizmust képviselő Arvo Pärt mellett a 19. századi Cyrillus Kreek reprezentálja a hangversenyen. Hallhatók lesznek finn kórusművek (észt nyelven) a nagy késő romantikus, Jean Sibelius és a nála húsz évvel fiatalabb Armas Maasalo műhelyéből, valamint norvég muzsika is Knut Nystedt (1915–2014) terméséből.

Az északi zenék mellett Kodály ritkán felhangzó, kórusra és orgonára írt Laudes organijával tiszteleg a magyar énekkari repertoár nagy megújítója előtt a tallinni kórus és a koncert orgonaművész közreműködője, Kadri Toomoja. Az együttes és alapító karnagya négy év után tér vissza Budapestre.

A közlemény a korhű régizenei praxis egyik legizgalmasabb egyéniségeként méltatja a Müpa december 14-i karácsonyi orgonakoncertjének főszereplőjét, Catalina Vicens orgona- és csembalóművészt. A hírneves előadó együttesei, az Ensemble Servir Antico és a Trio Friman-Ambrosini-Vicens élén érkezik a Müpába, hogy olyan középkori ritkaságokból álló műsort szólaltasson meg, amely a szépséget és örömöt keresve mutatja be a korabeli európai zenék sokszínűségét.

A chilei születésű Vicens előbb hazájában, majd a philadelphiai Curtis Institute, a Freiburgi Zeneművészeti Főiskola és a bázeli Schola Cantorum Basiliensis falai között szerezte tudását. Világszerte ad hangversenyeket, kiterjedt pedagógiai tevékenységet folytat, gyűjtemények kurátora és nemzetközi versenyek zsűritagja.

Müpabeli koncertje vonzerejét fokozza a négy énekeshez és a Müpa hatalmas orgonájához csatlakozó különleges hangszerek – lant, citera, fidula, nyckelharpa és portatív orgona – egzotikus hangja. Az előadást ismeretterjesztő pódiumbeszélgetés előzi meg, amelynek házigazdája Fazekas Gergely zenetörténész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában