Felejthetetlen élmény

2023.01.09. 23:28

A nagy sikerre való tekintettel meghosszabbítják a Vaszary-kiállítást

A tárlatot április 2-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállításon bemutatott festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik.

Érdeklődő a Vaszary. Az ismeretlen ismerős című kiállítás sajtóbemutatóján a Magyar Nemzeti Galériában 2022. szeptember 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A nagy sikerre való tekintettel meghosszabbítja Vaszary. Az ismeretlen ismerős című kiállítását a Magyar Nemzeti Galéria (MNG). A Vaszary János kéttucatnyi, mindeddig lappangó munkáját is felvonultató tárlat április 2-ig lesz látogatható.

A kiállításon bemutatott mintegy 70 műből 24 alkotás mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára.

A múzeum gyűjteményében "lappangó" műveket sehol sem reprodukálták korábban, közvetlenül a művész műterméből, illetve hagyatékából kerültek a közgyűjteménybe – emlékeztet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a Nemzeti Galéria.

Mint a szervezők kiemelik, 

Vaszary János a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb alakja, az 1890-es évek végén a szecesszió egyik első hazai képviselője volt, később pedig az impresszionizmus, az expresszionizmus, majd az art deco stílusában is alkotott.

A tárlaton bemutatott festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig.

A kiállítást a múzeum gyűjteményében található más Vaszary-remekművek, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött, kevésbé ismert, sokáig lappangónak hitt főművek egészítik ki.

Az MNG Vaszary-tárlatában rendszeresen tartanak tárlatvezetéseket minden korosztály részére – áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában