Utánpótlás

2023.03.04. 09:00

Délvidéki zenészpalánták, avagy a vajdasági népzenészképzés négy éve

Sikeres négy évet tudhat maga mögött a Csoóri Sándor Alap és a Hagyományok Háza által is támogatott vajdasági népzenészképzés. A részleteket Polyák Dániel, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa, a népzenei hálózat koordinátora foglalta össze.

Eredményes a négy éve zajló délvidéki népzenészképzés

Forrás: Hagyományok Háza

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet már korábban felismerte, hogy a népzenész utánpótlás – a szervezett képzések hiánya miatt – veszélyben van Délvidéken. 

Természetesen, nem lehet általánosítani: amíg a citerások és tamburások létszámát kielégítőnek találtuk, addig a vonószenészek és a furulyások utánpótlását nem láttuk biztosítottnak. A Vajdaságban a táncegyüttesek mellett működik néhány vonószenekar, de a tagok kezdenek kiöregedni, s a helyükre nagyon nehéz találni képzett muzsikust, így űr keletkezik

 – fogalmazta meg a vajdasági népzenészképzés apropóját és célját Polyák Dániel. 

A rendszeres oktatás 2018-ban, az intézet székhelyén, Zentán indult, rá két évre már három településsel – Zentával, Csókával és Magyarkanizsával – kötöttek együttműködési szerződést. A mag jó talajba hullott, 2020 végén tíz oktató 101 diáknak adhatta át tudását, ebben az évben már hét településen 14 vajdasági, tapasztalt (népzenész) oktató 123 tanulóval foglalkozott. 

E szám állandónak tekinthető, mivel a lemorzsolódottak helyét hamar betöltik. Ennek oka, hogy nem indítunk évente minden szakcsoportot, így az átfedések miatt általában kiegészül a létszám

– mondta a Vajdasági Művelődési Intézet munkatársa. 

A kurzusokat furulya, citera, tamburafélék és vonósok, ezen belül a hegedű, a brácsa és a nagybőgő hangszerekre szervezték meg.  A cimbalomoktatást is elindították, de ez a képzés oktatói hiány miatt jelenleg szünetel. 

A személyre szabott képzés is jelen van, de a fő hangsúlyt a kamarazenére fektetjük, a közösségben a fejlődés lényegesen hatékonyabb. Eredetileg négyéves képzést terveztünk, és úgy tűnik, eredeti elképzelésünket teljesíteni tudjuk: a tanuló egy alapfokú zenei tudással fejezheti be tanulmányait – summázta Polyák Dániel.

Hozzátette, hogy az évente többször megrendezett Dúr-moll találkozók rendszeres résztvevői a hálózatban tanuló diákok, az együtt zenélés öröme bizonyíthatóan nagyban segíti a zenészpalánták további fejlődését.

Az eredmények nem maradtak el, hiszen, ahogy Polyák Dániel közölte, 

mára nagyon sok településen összeálltak kisebb zenekarok az általános iskolás korosztályokban, és több helyen egyéni kezdeményezésekre van példa, máshol a tanároknak köszönhetjük a bandák elindítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában