Zenei élmény

2023.03.26. 12:00

Különleges koncertprogram a Pesti Vigadóban

Harc és diadal címmel a barokktól a 20. századig három ritkán hallott, különleges művel várják a Budapesti Vonósok április 15-én a közönséget a Pesti Vigadó Dísztermében, ahol Perényi Miklós csellóművésszel és Tompos Kátya színművésszel lépnek fel.

Budapesti Vonósok

Forrás: Facebook

A szervezők közleménye szerint a zenekar hangversenyét az izgalmas hegedűdarabjairól ismert barokk mester, Biber Battalia á 10 című, Bacchusnak dedikált műve nyitja harcias indulóval és csatajelenettel, majd a 20. század máig meghatározó magyar zeneszerzőjének, Farkas Ferencnek csellóra és zenekarra íródott két versenyműve hangzik el. Végül Richard Dehmel költeménye, a Megdicsőült éj által inspirált Schönberg-kompozíciót hallhat a közönség.

Mint a közleményben felidézik, Farkas Ferenc Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző Weiner Leónál és Siklós Albertnél folytatta tanulmányait, majd Olaszországban Ottorino Respighi növendéke volt. Így az olasz kultúra számos művére rányomta bélyegét.

Farkas Ferenc - aki többek között Kurtág, Ligeti, Jeney, Kocsár, Petrovics és Vidovszky tanára is volt - az est folyamán elhangzó két versenyművet 1964-ben komponálta. A Trittico concertatót csellóra és vonószenekarra Gaspar Cassado világhírű gordonkaművésznek, a Concertino all'anticát pedig Liebner Jánosnak eredetileg nem is csellóra, hanem barytonra, arra a hangszerre, amelyen Esterházy Miklós herceg - Haydn egykori kenyéradója - is játszott.

A versenyművekben a szólóhangszer és a zenekar "harca" jelenik meg, a barátságos versengésben Perényi Miklós lesz a Budapesti Vonósok partnere.  

A koncertprogram a Megdicsőült éj című Richard Dehmel-költemény inspirálta Schönberg-kompozícióval - a zeneszerző leggyakrabban előadott művével - ér véget, amely egy más gyermekével várandós asszony és férje párbeszédét ábrázolja a késő romantika tobzódó zenei eszközeivel.

A koncerten a Budapesti Vonósok és Perényi Miklós gordonkaművész mellett közreműködik Tompos Kátya színművész és Pilz János koncertmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában