Huszadik születésnap

2023.03.15. 14:00

Szerte a nagyvilágból várja vendégeit az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület konferenciája

A szervezet a március 17–19-e között megtartott rendezvénnyel ünnepli megalapításának huszadik évfordulóját. A hagyományőrzés, hagyományteremtés című szimpóziumra az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából várnak vendégeket.

Tánc Kiscsőszön

Forrás: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Követendő példává, fogalommá nőtte ki magát az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület az elmúlt két évtizedben. A Veszprém megyei Kiscsőszön húsz évvel ezelőtt útjára indított szervezet feladatának tekinti a népművészet értékfeltáró, értékközvetítő és értékörökítő szerepének megismertetését és támogatását az anyaországban, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság körében. Ugyancsak célja a Kárpát-medencei kultúra ősi gyökereiből eredő szellemi, tárgyi alkotások és azok alkotóinak megismertetése, különösen is kiemelve a hagyománytörténet, a néprajz és a népművészet területét. Az egyesület anyatelepülése, Kiscsősz olyan falu, ahol az emberek a történelem során ugyan nehezen teremtették elő a mindennapi betevő falatot, de hagyományaikat mind a mai napig híven őrzik.

– A vidéki lét, a hagyományok mentén kialakított életmód és az azok mentén történő gondolkodás nemcsak lelki békét ad és élhető életet biztosít, hanem a magyar nemzet legfőbb megtartóereje is a globalizálódó világban – foglalta össze ars poeticáját Kovács Norbert Cimbi, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke. – A vidékfejlesztés mindig napirenden van, de a társadalommal talán kevesebbet foglalkozunk, pedig a vidék szíve az egészségesen működő társadalomban rejlik, amely viszont a régi hagyományokon, a népi lélek rezdülésein és a generációkról generációkra átadott tudáson alapszik. Ez az egyénből, a családból indul ki, és a faluközösségben teljesedik ki. Ezeket a gondolatokat szeretnénk megosztani a konferencia résztvevőivel – tette hozzá az elnök.

Kovács Norbert Cimbi, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke
Forrás: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Kiscsősz élő példa az elmondottakra. Egy tucat közösségnek – színjátszóknak, tánccsoportoknak – ad otthont, évente több ezer ember keresi fel programjait.

A hagyományőrzés, hagyományteremtés című konferenciára, amelyet március 17–19-e között szerveznek meg, az egész Kárpát-medencéből és a nyugati magyar diaszpórából is várnak szakembereket. Az esemény fővédnöke Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, a bevezető előadást Kovács Norbert Cimbi, az Egyesület elnöke és Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója tartja.

A kiscsőszi egyesületi központról és az egyesület vezetőjéről készült kisfilmet itt tudja megtekinteni:

A háromnapos találkozót az előadások mellett kerekasztal-beszélgetések is színesítik, és ez alkalommal mutatják be a szakmai közönségnek a Bölcsőnk a jövő című riportkötetet, amely a hagyományok helyi éltetőinek a szavak és a fotográfiák erejével állít emléket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában