Ingyenes programok

2023.03.02. 15:21

Vasárnap tartják a Néprajzi Múzeum napját

Vasárnap tartják a Néprajzi Múzeum napját: az érdeklődők csaknem harminc programon keresztül tekinthetnek be a múzeumi munka eredményeibe és kulisszatitkaiba az intézmény Dózsa György úti, új épületében, valamint a Szabolcs utcai Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központban.

Kiállító tér a Néprajzi Múzeum új épületében Budapesten, a Városligetben 2022. május 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Hagyományai szerint a Néprajzi Múzeum minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xántus ugyanis az ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, mellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait - idézi fel az intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye.

Mint hozzáteszik, a Néprajzi Múzeum napján a nagyszabású költözés és a világjárvány miatt évek óta nem volt lehetőség bepillantani a múzeumi munka eredményeibe és kulisszatitkaiba. Idén azonban, a 151. évforduló alkalmából, először az új épületben, újra személyes programokon vehet részt a közönség.

A közlemény kiemeli a Néprajzi Múzeum 150 éves történetét bemutató, interaktív digitális kiállítást. 

A Néprajzi Múzeum 150 - Képek, tárgyak események című tárlat a múzeum történetének minden évéből kiemel egy vagy több eseményt.

A Néprajzi Múzeum új, városligeti épülete az átadás napján, 2022. május 22-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Épületek, költözések, kiállítások, jeles személyek, kiemelkedő gyarapodások, gyűjtések, terepmunkák, tudományos teljesítmények vagy egyszerű hétköznapi események elevenednek meg a különböző időszeletekben, és válnak hozzáférhetővé képben, hangban, mozgóképen.

A 150-nel a Föld körül címmel meghirdetett, kalandos családi pontgyűjtő játékban a világ öt táját és a múzeumtörténet főbb állomásait járhatják be azok, akik vállalkoznak egy gyors tempójú, nagy útra.

A játékpálya mentén kerámiákon rejtőzködő afrikai állatok, tollkoronát viselő brazíliai indiánok, dunai halászok, ázsiai kincsek és Óceánia különös lakói lesznek a kísérőik.

Györffy István néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából 1984-ben került a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületének homlokzatára az az emléktábla, amelyet a múzeum új, városligeti épületében a folytonosság jegyében ismét elhelyeznek.

Az ingyenes vasárnapon rendhagyó tárlatvezetéseken is részt lehet venni Őze Áron és Medveczky Balázs színművészekkel, fellép a Söndörgő és a Momentán Társulat,  ezen felül könyvbemutató, előadások, térzene, beszélgetések, mozi, mesematiné és fenntarthatósági workhop is várja a látogatókat.

Vasárnap a Néprajzi Múzeum raktárai és restaurátor műhelyei is megnyílnak a látogatók előtt. A múzeum munkatársai a speciális látogatói igényekre is gondolnak: jelnyelvi tárlatvezetésre készülhetnek a siketek és nagyothallók - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában