Al-dunai székelyek között

2023.05.20. 14:50

Hertelendyfalva kincseit gyűjtötték össze a Hagyományok Háza munkatársai

Az elmúlt évi sikeres gombosi kutatás nyomán idén a Hagyományok Háza munkatársai április végén Hertelendyfalván és Temerinben gyűjtöttek. A hertelendyfalvi értékes munka részleteiről Tajti Erzsébet viseletkészítő tájékoztatott.

MW

A hertelenyfalvi gyűjtés egyik értékes darabja a 20. század elejéről származó menyasszonyi koszorú

Forrás: Hagyományok Háza

Tajti Erzsébet az előzményekkel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat két munkatársával, Kovács Nádi Karolinával és Vázsonyi Csillával az elmúlt évben a Viseletkészítők továbbképzése elnevezésű mentorprogram keretében egy gombosi helyi gyűjtést végeztek – ez a sikeres kezdeményezés adta az ötletet az újabb kutatáshoz.  

A helyszínválasztás a dél-bánsági községre, Hertelendyfalvára esett, amelyet egykor három nemzetiség népesített be. 

A szlovákokat, svábokat, valamint az al-dunai székelyeket a Monarchia idején telepítették le, s bár a három népcsoport nem keveredett, de békességben élt egymással. Ezt a harmonikus együttélést a németajkú lakosság kitelepítése szakította meg a második világégést követően. 

A település kijelölése tudatos választás volt, ebben az is motivált minket, hogy az al-dunai, bukovinai székelyek hagyományaival nagyon sok tánccsoport foglalkozik. A zenei és táncanyag felkerült ugyan a színpadra, de az együttesek igényelték a viseleteik autentikus megújítását

– fogalmazott Tajti Erzsébet. 

Tudatta azt is, hogy a gyűjtőmunkájukhoz sok segítséget kaptak a helybéliektől.  

A pancsovai Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület vezetői és tagjai is szívesen fogadtak minket, s minden este helyi hagyományőrzőkkel – idevándorolt bukovinai székelyek leszármazottjaival – is tudtunk találkozni. Mások saját otthonukban láttak minket vendégül. Mivel minket a viseletetek és a viseletkiegészítők érdekeltek, nagyon örültünk például, amikor az egyik szekrény mélyéről egy 1900-as évekből származó menyasszonyi koszorú került elő

– részletezte az élményeket a viseletkészítő. 

Az 1900-as évekből fennmaradt menyasszonyi koszorú igazi különlegesség, amellyel a Magyar Nemzeti Múzeum menyasszony-projektjét is gazdagítani tudták, mert az egykori esküvői fotó és az egybekelés dátuma is rendelkezésükre állt. 

A derek bunda is igazi kincsnek számít
Fotó: VMMI / Forrás: Hagyományok Háza

Más kincsekre is bukkantak Hertelendyfalván: egy úgynevezett derek bundára, amelyet korábban bőrből készítettek. Természetesen ennek az értékes darabnak a méreteit és motívumait is dokumentálták – számolt be Tajti Erzsébet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában