Gála

2023.06.10. 22:05

A Blokád című alkotás kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Tősér Ádám Blokád című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben, a legjobb rendező a Magasságok és mélységek alkotója, Csoma Sándor lett.

MW

Tõsér Ádám rendező beszédet mond, miután átvette a legjobb játékfilmnek járó díjat a Blokád című alkotásért a Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gáláján a Veszprémi Petőfi Színházban 2023. június 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A legjobb elsőfilm díját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje kapta.

A Magyar Mozgókép Fesztivál megnyitója a veszprémi Szentháromság téren 2023. június 7-én
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

 

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Vitézy László vehette át Az énekesnő című alkotásáért a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán, amely a Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepi záróeseménye volt.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a díjátadó ünnepségen kiemelte: 

kitüntetettnek érzi magát Veszprém, hogy helyet adhatott a fesztiválnak.

Mint mondta, az Európa Kulturális Fővárosa programjai, köztük a Mozgókép Fesztivál a meglévő közösségek erősítését és újak létrehozását célozzák.

Káel Csaba filmügyi biztos elmondta, a közelmúltban elkészült 200 film közül 100 alkotta a fesztivál programját.

Az európai partnerekkel a nézők elérése érdekében közös stratégián dolgoznak, amely arra keresi a választ, hogy hogyan lehet "helyzetbe hozni a magyar és európai filmeket" – hangsúlyozta.

Mint mondta, a filmeken keresztül a saját történeteinket, hőseinket kell bemutatni Európának.

Koltai Lajos, operatőr, a zsűri elnöke azt hangsúlyozta, hogy jelöltnek lenni a filmszemlén legalább olyan nagy dolog, mint elnyerni a díjat.

Koltai Lajos mellett a zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr voltak.

A hazai művészeti egyetemek egy-egy képviselőjéből álló diákzsűri idén először adott át díjat, ők Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című alkotását tartották a legjobbnak, míg a közönség a Nyugati nyaralás című filmet díjazta.

A legjobb női főszereplő kategóriában a díjat megosztva Pál Emőke, a Magasságok és mélységek és Román Katalin, a Hat hét művésznői vehették át. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Seress Zoltánt díjazták a Blokádban nyújtott alakításáért.

SERESS Zoltán
Seress Zoltán, miután átvette a legjobb férfi fõszereplőnek járó díjat a Blokád című filmben nyújtott alakításáért a Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gáláján a Veszprémi Petőfi Színházban 2023. június 10-én
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

A legjobb férfi mellékszereplő díját Thuróczy Szabolcsnak ítélte a zsűri a Larryben nyújtott alakításáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Tóth Ildikó vihette haza a Blokádért.

Az operatőrök között Nagy András bizonyult a legjobbnak a Blokád fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Köbli Norbertet találta a zsűri, szintén a Blokádért.

A legjobb hangmérnök díját Tőzsér Attila vehette át az Együtt kezdtükért, a legjobb zeneszerző díját pedig Barabás Lőrinc kapta A másik érintése zenéjéért.

LAJOS Tamás
Lajos Tamás producer beszédet mond, miután átvette a legjobb játékfilmnek  járó díjat a Blokád című alkotásért a Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gáláján a Veszprémi Petőfi Színházban 2023. június 10-én
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

A legjobb vágó díját Makk Lili a Blokád és A besúgó című film utómunkájáért kapta, a Legjobb díszlettervezőnek A besúgóért Láng Imolát tartja a zsűri, a legjobb jelmez díját posztumusz Breckl Jánosnak ítélték a Béke - A nemzetek felett című filmben nyújtott teljesítményéért, a legjobb maszk elismerést pedig Görgényi Réka kapta a Blokádért.

A legjobb egészestés dokumentumfilm kategória díját a Szabadító című munkájáért Hajnal Gergely kapta. 

A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Szász Attila filmje, Az Aranyvonat legendája nyert.

A legjobb kisjátékfilm díját megosztva a Pragma, Szelestey Bianka és a Sose lesz vége, Somossy Barbara alkotása kapta. 

A legjobb animációs filmnek Jankovics Marcell és Csákovics Lajos filmje, a Toldi bizonyult. A legjobb tévésorozat kategóriában A besúgónak, Szentgyörgyi Bálint, Mátyássy Áron, Miklauzic Bence alkotásának ítélte a díjat a zsűri.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztivál június 7-10. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajlott

Goda Krisztina kapta az első alkalommal odaítélt Huszárik Zoltán-díjat

Goda Krisztina, az Ida regénye rendezője vehette át a közmédia által alapított, első alkalommal odaítélt Huszárik Zoltán-díjat szombaton Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén.

GODA Krisztina; HUSZÁRIK Zoltán
A közmédia által alapított, első alkalommal odaítélt Huszárik Zoltán-dj a Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gáláján a Veszprémi Petőfi Színházban 2023. június 10-én
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Az idén alapított elismerést az adott évben kimagasló teljesítménye által a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakorló alkotó kaphatja. A díjazottról a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Nemzeti Filmintézet által delegált tagokból álló szakmai döntőbizottság szavazatai döntenek – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel.

Mint írták, a közmédia kiemelt feladata a magyar mozgóképkultúra támogatása és új magyar filmalkotások bemutatása. Ennek szellemében hozta létre a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a Huszárik Zoltán-díjat.

A nemzetközi szinten is elismert Goda Krisztina tavaly a Dunán debütált tévéfilmje, az Ida regénye 2023-ban elnyerte a Mozgókép Fesztivál rendezői díját.

GODA Krisztina
Goda Krisztina, az Ida regénye rendezője, miután átvette a közmédia által alapított, első alkalommal odaítélt Huszárik Zoltán-díjat a Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gáláján a Veszprémi Petőfi Színházban 2023. június 10-én
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

„A közmédia elkötelezett a hazai filmgyártás iránt, ezt tükrözi az a törekvésünk, hogy megteremtsük a filmek új televíziós hőskorát, az igényes szórakozás és az ismeretterjesztés jegyében, emellett elismerjük kiváló alkotóinkat, ennek érdekében hoztuk létre a Huszárik Zoltán-díjat” – mondta Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A közszolgálati média a hagyományteremtő szándékkal létrehozott díjjal kíván hozzájárulni a kiváló szakember emlékének megőrzéséhez. Huszárik Zoltán kiemelkedő magyar filmrendező és forgatókönyvíró munkássága jelentős hatást gyakorolt a filmiparra, és hozzájárult a magyar film nemzetközi elismertségéhez, képzeletgazdag vizuális stílusa páratlanul ötvözte a valóságot és a fantáziát.

„Boldog vagyok, hogy szerették az Ida regényét, és hogy ez a film ennyi embernek szerzett örömet. Köszönöm az egész stábnak, hogy kitartó munkával a kor követelményeinek megfelelően új köntösbe tudtuk bújtatni a nagysikerű klasszikust. Különösen hálás vagyok a két főszereplőnek, Mentes Júlia Virgíniának és Rohonyi Barnának, akik mesterien formálták meg Gárdonyi alakjait, élmény volt a közös munka” – osztotta meg gondolatait Goda Krisztina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában