Lehet jelentkezni!

2023.06.08. 13:42

A helyi magyar kultúra értékeire fókuszál a 9. Kulturális Filmek Fesztiválja

A helyi magyar kultúra értékeit bemutató portréfilmekkel június 25-ig lehet jelentkezni a 9. Kulturális Filmek Fesztiváljára, melynek díjátadó ünnepségét és az ahhoz kapcsolódó programokat augusztus 31. és szeptember 3. között Balatonakarattyán tartják. Ez az egyetlen olyan filmes rendezvény, ahol az anyaországi filmesek csak akkor indulhatnak, ha van külhoni magyar ajánlójuk – közölték a szervezők.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: fornStudio

A fesztivál honlapjának tájékoztatása szerint a szervezők célja, hogy jó gyakorlaton keresztül, ismeretátadással hozzájáruljanak a kistelepülések kulturális életének, a kulturális hagyományoknak és a táji értékeknek a megőrzéséhez, fejlesztéséhez, ezáltal elősegítve a vidéki és külhoni magyarság életminőségének emelését, a helyi magyar identitás erősítését Magyarországon, a Kárpát-medencében és a további magyarok lakta vidékeken.

A kiírás szerint a

 filmversenyre egy vagy több, helyben élő, vagy már elhunyt, a helyi magyar kultúra értékeit pozitívan megjelenítő magyar személyről, 2000. január 1-től 2023. június 25. között készült filmmel lehet jelentkezni. A magyar nyelvű versenyfilmeket Magyarországon, a Kárpát-medence és a világ további magyarok által lakott területein kell forgatni. Az alkotóknak a helyi magyar kultúrát kell feldolgozniuk

 – írják.

A verseny fődíja 1 millió forint, a második helyezett 600 ezer forintban, a harmadik díjazott pedig 500 ezer forintban részesül. A közönségdíjat elnyerő alkotó 550 ezer forintot kap, a legjobb operatőr díját elnyerő alkotót pedig 800 ezer forinttal jutalmazzák. Ezen kívül több értékes különdíjat is kiosztanak.

A filmeket a közönség is értékeli, a szavazása június 26-tól július 23-ig tart. A legtöbb közösségi aktivitást elért és versenykiírásnak megfelelő, maximum 30 videót értékeli a zsűri. A közönség ellenőrzésén túl a zsűri további maximum két alkotást a döntőbe juttathat – olvasható a fesztivál honlapján.

Mint írják, 

a közönség előzsűrizése alapján döntőbeli zsűrizésre bocsátott, döntősnek minősülő alkotók és versenyművek augusztus 31. és szeptember 3. között vehetnek részt a díjátadón és az ahhoz kapcsolódó programokon, melynek helyszíne a Magyar Honvédség balatonakarattyai Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központja lesz.

A közönségdíjat a fesztivál honlapján – a döntőbe jutott versenyművek közül – a legnépszerűbb videó érdemli ki.

Fontos tudni, hogy e

gy pályázó a döntőben maximum 3 alkotással vehet részt. 

A versenyben a filmfesztivál honlapján található jelentkezési lap beadása után lehetséges – a kitöltött űrlapot június 25-ig kell elküldeni.
A tavalyi, 8. fesztivál filmjeit a Youtube-on lehet megnézni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában