Nemzeti összetartozás napja

2023.06.01. 11:18

Több mint 100 táncos „mesél” Petőfiről a Margitsziget színpadán

Petőfi Sándor rövid, ám annál kalandosabb életébe kínál betekintést a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Szabadság, szerelem! című tánc-szín-játéka június 4-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Mw

Fotó: Éder Vera

A Nemzet művészének tavaly megválasztott Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus évek óta szeretett volna Petőfiről egy darabot készíteni, erre idén kínálkozott a legmegfelelőbb alkalom, amikor a költő születésének 200. évfordulóját ünnepeljük. 

A táncelőadás a művészházaspár, Zs. Vincze Zsuzsa érdemes művész és Zsuráfszky Zoltán közös rendezése, alkotása.

Nem született még magyar költő, aki több ihletet merített volna a népköltészetből, mint Petőfi Sándor és nem volt rajta kívül más poéta, akinek munkássága nagyobb hatással lett volna a magyar folklórra, a magyar néplélekre. Petőfi és a népi kultúra, a népdal, a népzene, s vele együtt a néptánc szinte összeforrt, olyan egységet képez, hogy szinte magától értetődő volt az „összekapcsolásuk.” Ennek a találkozásnak a legszebb és legérdekesebb pillanatait kívánja felvillantani a költő életét bemutató tánc-szín-játék, ami nem más, mint prózai szövegekkel, zenével és tánccal kiegészített tánckoreográfia.

A 22 táncospárból és a 6-8 fős zenekarból álló Magyar Nemzeti Táncegyüttes, budapesti és szegedi gyermek és felnőtt amatőrtáncosokkal kiegészülve lép a színpadra a Nemzeti összetartozás napján, 

több mint százan fogják táncukkal elkápráztatni a közönséget a Margitszigeten. 

A táncegyüttes a néptánc és népzene nyelvén mutatja be a 200 évvel ezelőtt született géniusz életének vidám epizódjait, népdalokká folklorizálódott verseit, valamint a romantika korának legszebb táncait. A diákévek csínytevései, pajkos szerelmek, bordalok, sőt, néhány mesebeli hős is megelevenedik emlékezetes költeményeiből, a Helység kalapácsából és a János vitézből, valamint megismerhetjük a Pilvax kávéház eseményeit is. Nem maradnak ki a belső vívódások, az igaz szerelem, a küzdelmek, a csaták és végül az 1848-as szabadságharc és forradalom szomorú bukása, 

mindez egy látványos, színes és szórakoztató táncjátékban elmesélve.

A Petőfi-emlékévben fontosságot kapott produkciót novemberben a Müpa-ban is megtekinthetik az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában