Ostrom

2018.08.14. 13:09

A Diák Oscarért versenyez Kovács István filmje

A magyar alkotás a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a Diák Oscar-díj (Student Academy Awards) jelöltjei közé.

Budapest, 2017. március 5. Kovács István, a Szürke senkik címû film rendezõje (j), miután átvette a legjobb tévéfilm rendezõjének járó díjat a 2. Magyar Filmdíj gálaestjén a fõvárosi Vígszínházban 2017. március 5-én. Balról Borbély Alexandra és Nagy Ervin színészek, a Testrõl és lélekrõl címû film szereplõi, díjátadók. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A filmnek hat másik produkcióval kell megmérkőznie a díjért, amelyet idén 45. alkalommal ad át az amerikai filmakadémia október 11-én – közölte a film kommunikációjával megbízott ügynökség kedden. A magyar alkotás riválisai közül egy-egy a brüsszeli, a zürichi, a müncheni és a stockholmi filmművészeti egyetemekről érkezett, míg Nagy-Britannia két filmmel, a London Film School és a National Film and Television School hallgatóinak munkáival képviselteti magát a mezőnyben.

A 23 perces Ostrom története 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat moshasson várva várt randevúja előtt. Életveszélyes tervétől sem szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani. A főbb szerepeket javarészt bosnyák színészek, Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic és Nenad Pecinar alakítják, míg magyar részről Trill Zsolt és Keszég László tűnik fel a történetben.

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült alkotás a 32 éves Kovács István diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke. A szakember korábban ugyanitt Szász János és Janisch Attila hároméves filmrendező alapképzésén tanult. Már akkori diplomamunkájával, a több fesztiválon díjazott Betonzajjal felhívta magára a figyelmet, később pedig Szürke senkik címmel egy szintén nagy sikert aratott első világháborús tévéfilmet készített.

Nézzen bele a rendező korábbi, Szürke senkik című alkotásába:

Az Ostrom forgatókönyvét Gasztonyi Kálmán írta, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Duszka Péter Gábor, látványtervezője Rajk László, jelmeztervezője Sinkovics Judit, hangmérnöke Balázs Gábor, line producere D'Intino Patrícia, gyártásvezetője Hegyi Nóra volt.

A Diák Oscarra idén összesen 1582 nevezés érkezett, ezek közül hét kategóriában 39 film versenyzik a végső győzelemért. Az elmúlt két évben az SZFE végzőseinek két filmje is bejutott a legjobbak közé: 2016-ban a Kis Hajni által jegyzett Szép alak, tavaly pedig Freund Ádám rendezése, a Földiek című munkája volt versenyben.

Az Ostrom az áprilisi Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon debütált, nemzetközi premierjét a most zajló Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon tartják.

Borítókép: Kovács István filmrendező (j), miután átvette a Szürke senkik című film után a legjobb tévéfilm rendezőjének járó díjat a 2. Magyar Filmdíj gálaestjén a fővárosi Vígszínházban 2017. március 5-én

MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!